ÚJ

A stressz okozta molekuláris elváltozások

Heidelbergi kutatók elsőként mutatták ki a pszichés stressz molekuláris szintű elváltozást okozó hatását az emberi szervezetben.


A bizalom és a kockázat biológiája

A közgazdászok játékelméleti modellekkel vizsgálják, miért reagálnak az emberek különbözőképpen bizonyos szituációkban, amikor pénz is forog kockán.


Azonosították a rákos sejteket terjesztő gént

A New York-i Albert Einstein-egyetem kutatói már tíz éve foglalkoznak a cyclin D1 génnel és az általa termelt fehérjével. Nemrégiben a Molecular Biology of the Cell című folyóiratban azt jelentették, hogy ha eltávolítják, „kiütik” ezt a gént a rákos sejtekből, megállítható a vándorlásuk.


Veszélyesek lehetnek a fiatalító hormonok

Az elmúlt években mintegy divat lett egyébként egészséges időseknek növekedési hormont (HGH) adni, hogy az öregedés jeleit elkerüljék.


Zsírok és Alzheimer-kór

Egy új tanulmány állítása szerint azok a 65 éven túli emberek, akiknek az étrendjében relatíve magas a káros zsírok aránya, gyakrabban betegszenek meg Alzheimer-kórban.


A biológiai apa nyert a félvér gyerekek ügyében

A fekete férfit -akinek ondósejtjével termékenyítették meg egy fehér asszony petesejtjeit- nevezte meg a bíróság az IVF útján fogant ikrek törvényes apjaként.


Lódítasz vagy hazudsz?

Ernest M. Hemingway ötéves korában elmesélte nagyapjának, hogyan fékezett meg teljesen egyedül egy megbokrosodott lovat. Nagyapónak az volt a véleménye, hogy ilyen fantáziával a fiú vagy híres művész lesz vagy börtönben fogja végezni.


Felcserélt apukák

Az orvostudomány a legújabb kutatások eredményeit felhasználva meddőség esetén is segítséget akar nyújtani a házaspároknak, hogy gyermek utáni vágyuk beteljesedjék. A különbözõ eljárások használata azonban felveti a visszaélés lehetõségét.


Az élet titkainak tudója, a DNS beszélni kezd

Ötven évvel ezelőtt, 1953. február 28-án két fiatal tudós egy cambridge-i sörözőben bejelentette az éppen ebédelő vendégeknek, hogy felfedezték az élet titkát.


Álokoskodások és tévedések

A mennyiség gyakran a minőség rovására megy. Így van ez az évente több százezer orvosi tanulmány, publikáció esetében is. Tudjuk, tévedni emberi dolog, ám ez esetben a tévedéseket akár saját bőrünkön is tapasztalhatjuk.
A megbízhatónak kikiáltott, ám néha bizony félrevezető információk átláthatatlan özöne maga alá temeti a valóban új ismereteket. A tévedés és a tudományos csalás között pedig nem mindig egyértelmű a különbség.


2030 | | | | | | | | | |


Web Design & Development Prowebshop