hírdetés
hirdetés
hírdetés

Legutóbbi cikkek

Szívelégtelenség okai

A szívet vagy keringést érintő bármelyik betegség szívelégtelenséget okozhat. A károsodás esetenként csak a szívizmot érinti, csökkentve ezzel az összehúzódási képességet és a vérpumpálás hatékonyságát. A leggyakoribb ok azonban a koszorúerek megbetegedése, ami a szívizom vérellátást csökkenti, és ezzel szívrohamot okoz.


Wolff-Parkinson-White-szindróma

A Wolff-Parkinson-White-szindróma olyan ritmuszavar, melyben az elektromos impulzusok egy járulékos ingervezetési nyalábon jutnak a pitvarból a kamrába, ami gyors szívműködési periódusokat okoz.


Kamrai tachikardia

Kamrai tachikardiáról akkor beszélünk, amikor a kamrából vezérelt szívritmus a 120/perc frekvenciát eléri vagy meghaladja. Hosszantartó kamrai tachikardia (amennyiben a kamrai tachikardia több mint 30 másodpercig tart) a kamrakárosodás különböző formáiban léphet fel. Leggyakrabban hetekkel vagy hónapokkal a szívinfarktus után észlelhető.


Kamrai ektópiás ütések

A kamrai ektópiás ütés (korai kamra kontrakció) soron kívüli (extra) szívdobbanás, amit a kamra elektromos aktivációja a normális szívműködést megelőzően hoz létre (ektópiás ingerképzés). A kamrai ektópiás ütések gyakoriak és egyéb szívbetegség hiányában általában nem jelentenek veszélyt. Amikor azonban a kamrai ektópiás ütések gyakran jelentkeznek szívelégtelenség vagy aortaszűkület esetén, illetve szívinfarktus utáni állapotban, sokkal veszélyesebb, hirtelen halálhoz is vezethető ritmuszavarok (pl. kamrai remegés) léphetnek fel.


Szinusz csomó betegség

A szinusz csomó betegség a természetes pacemaker funkció sokféle zavarát foglalja magában. Ez a szindróma folyamatosan fennálló lassú szívműködést (szinusz bradikardia), vagy az ingerképzés helye és a pitvar között teljes blokkot (szinusz-leállás) eredményezhet, a képződő impulzusok emiatt nem vezethetnek a pitvar kontrakciójához. Ilyen esetben a pitvar más helyén vagy magában a kamrában jön létre az ingerképzés.


Paroxizmális pitvari tachikardia

A paroxizmális pitvari tachikardia a pitvarban keletkező, hirtelen fellépő, szabályos, gyors (160-200 ütés/perc) szívritmus.


Pitvarlebegés és pitvarremegés

A pitvarlebegés és a pitvarremegés igen gyors elektromos kisülés, ami a pitvar összehúzódását rendkívül gyorssá teszi, s ezzel a kamrákat a normálisnál gyorsabb és kevésbé hatékony összehúzódásra készteti.


Kamraremegés (fibrilláció)

A kamraremegés potenciálisan életveszélyes állapot, mely többszörös, rendezetlen elektromos impulzusok által létrehozott, igen gyors és koordinálatlan, a pumpafunkciót tekintve hatástalan kamrai összehúzódások sorozatát jelenti.


Pitvari ektópiás ütés (extraszisztolé)

A pitvari ektópiás ütés soron kívüli (extra) szívdobbanás, amit a pitvari elektromos aktivitás a normális szívműködést megelőzően idéz elő (ektópiás ingerképzés). A pitvari ektópiás ütés egészséges emberekben is létrejöhet járulékos ütésként; ritkán okoz tüneteket. Alkalmanként előidézheti illetve súlyosbíthatja alkohol, olyan megfázás elleni gyógyszer, ami izgatja a szimpatikus idegrendszert (mint pl. az efedrin vagy a pszeudoefedrin) vagy pedig az asztma gyógyítására használt gyógyszerek.


Mellkasátvilágítás

Az átvilágítás folyamatos röntgenvizsgálat, amely a szív összehúzódásait, és a tüdőkben a levegő ki- és beáramlását mutatja a képernyőn.


| | | | | 2165 | | | | |


Web Design & Development Prowebshop