ÚJ

A biológiai óra titkai

A biológiai óra, ha helyesen működik, irányítja az aktivitás és a pihenés ritmikus váltakozását, jelentős szerepet játszik a hormontermelésben, a testhőmérséklet és a vérnyomás napszakonkénti változásában is. A belső óra segítségével az élőlények a leghatékonyabban képesek kihasználni saját és környezetük erőforrásait.


Az arcüreggyulladás lehetséges kezelési módja

Amerikai kutatók 42 krónikus arcüreggyulladásban szenvedő betegnél a gyógyszert közvetlenül az orrüregen át juttatták az arcüregbe.


Az átültetett csontvelősejtek új szerephez jutnak az agyban.

A csontvelőből származó sejtek segíthetnek más szövetek sejtjeinek helyreállításában, közölték a Stanford Egyetem kutatói.


A koraszülések megelőzhetők?

A terhesség alatt adott progeszteron készítmény a korábban koraszülen átesett nők egyharmadánál megelőzi az újabb koraszülést, jelentették be ezen a héten egy San Francisco-i kongresszuson.


Kimutatták, hogyan hatnak a depresszió elleni gyógyszerek az agyra.

Kutatók most első alkalommal figyelték meg, hogyan hat az agyműködésre az antidepresszánsok szedése. Képalkotó eljárással (funkcionális mágneses rezonancia vizsgálat) figyelték meg a gyógyszer által az agytevékenységben kiváltott változásokat.


A zsírszegény diétától csökken a tizenéves lányok nemi hormon szintje- és talán a mellrák rizikója is

A pubertás korban alkalmazott zsírszegény diéta következtében bizonyos nemi hormonok szintje lecsökken tizenéves lányok esetében.


Nem minden okoz rákot, de 228 dolog biztosan

A nikkel és a berillium is megtalálható azon a listán, amelyen 228 karcinogén hatású anyag szerepel.
De fellelhetők ebben a felsorolásban az UV sugárzás és a fűrészpor mellett még például az ösztrogén (női nemi hormon) tartalmú szerek is.


A hideg víz tüdővizenyőt okozhat úszóknál

A hideg vízben történő megerőltető úszás életveszélyes mértékben felszaporíthatja a tüdőben a folyadékot. Amerikai orvosok három matróz esetében vizsgálták ezt az összefüggést.
A megvizsgált matrózok mindegyike huszonéves. Mindhárman részt vettek egy előzetes felkészítő tréningen a Navy Seals- nél. Egyik résztvevő sem fogyaszt alkoholt és nem is dohányzik.


Csonterősítő étkek

A csontritkulás (osteoporosis) világszerte több százmillió embert érint, a becslések alapján Magyarországon a lakosság mintegy 8-10%-a szenved ebben a gyakran komoly fájdalmakkal járó betegségben, melynek rettegett következménye lehet a combnyaktörés és a csigolyatörések.


A Tamoxifen megelőzheti a mellrákot a veszélyeztetett nők körében

A Tamoxifen megelőzi a mellrákot a súlyosan veszélyeztetett nők körében, illetve megakadályozza a rák kiújulását.
Az eredmény hat klinikai tanulmányon alapul, melyekben tamoxifent és/vagy raloxifene- t használtak.


| | | | | | | | | 2029 |


Web Design & Development Prowebshop