hírdetés
hirdetés
hírdetés

Legutóbbi cikkek

Gyógyszerekkel visszaélés

Ilyen célra leggyakrabban a következő vegyületeket használják: alkohol, mariána, kokain, barbiturátok, benzodiazepinek, metakvalon, heroin és egyéb narkotikus szerek, amfetaminok, LSD (lizergsav-dietilamid) és PCP (fenciklidin).


Halálos betegség jelei

A legkülönbözőbb halálos betegségek sokszor hasonló tünetekkel járnak. Ilyenek a fájdalom, légszomj, bélrendszeri problémák, bőrelhalás és kimerültség. Előfordulhat még depresszió, szorongás, zavarodottság, delírium, eszméletlenség és mozgásképtelenség.


Belenyugvás a halálba

Az emberek általában nem képesek elfogadni sorsukat, amikor megtudják, hogy valószínűleg belehalnak betegségükbe. Zavarodottnak érezhetik magukat, zaklatottak, szomorúak vagy dühösek lehetnek és magukba zárkózhatnak. Amikor ezek a reakciók elmúlnak, megkezdik a felkészülést halálra, ami gyakran abban nyilvánul meg, hogy befejezik életművüket, rendbe hozzák emberi kapcsolataikat családtagjaikkal, barátaikkal, és megbékélnek az elkerülhetetlennel.


Haldoklás

A haldoklást hosszan elhúzódó, fokozatos romlás jellemezheti, amit rohamszerűen jelentkező szövődmények és mellékhatások tarkítanak, például a daganatos betegeknél. Rendszerint körülbelül egy hónappal a halál előtt a beteg erőnlétében, életműködéseiben és általános állapotában szemmel látható romlás következik be. A szervezet észrevehetően gyengül, és a halál közelsége mindenki számára egyértelművé válik.


Halál előrejelzése

Néha fontos tudnunk azt, hogy egy krónikus beteg mikor fog meghalni. Az Egyesült Államokban az egészségügyi biztosítás gyakran nem fedezi a krónikus betegek tartós ellátását, ápolását, kivéve az elfekvőben történő betegellátást, amihez viszont olyan prognózis kell, ami a hátralevő élettartamot 6 hónapnál rövidebbre tartja - ez önkényesen választott idő, melyet az esetek többségében, csak nehezen lehet pontosan megjósolni.


Haldoklás: a családra gyakorolt hatás

A családtagok és a közeli barátok a haldokló útitársai, együtt szenvednek vele. Miközben a beteg haldoklik, a családot folyamatosan tájékoztatni kell arról, mi történik, és mi történhet.


Amikor a halál már közel van

A halál lehetősége sok kérdést vet fel az emberben, az élet természetéről és értelméről, a szenvedés és a halál okairól. Nincs egyszerű válasz ezekre az alapvető kérdésekre.


Haldoklás, döntéshozatal

Igen lényeges az orvos és beteg közti őszinte és nyílt beszélgetés arról, hogy a beteg milyen ellátást szeretne az élete végén, mivel így biztosíthatók a lehető legjobb életkörülmények a végzetes betegség során. Az orvosnak pontosan és korrektül kell tájékoztatnia a betegét a különböző kezelések előnyeiről és hátrányairól, a betegnek pedig közölnie kell az orvosával és családjával minek akarja és minek nem akarja alávetni magát. A betegnek meg kell mondania, hogy milyen kezelést részesít előnyben, a kezeléseket milyen határokon belül alkalmazhatják rajta, hol akar meghalni, és mit akar tenni mikor a halált várja.


Halál beállta után

A halál megállapítása egy arra feljogosított személy, általában egy orvos feladata. A halál okát és körülményeit dokumentálni kell. A halálesetet követő teendők attól függően változnak, hogy melyik országban, illetve az ország mely vidékén történt az eset.


Öregedés

Minden faj öregszik, így a születés és a halál között észrevehető változásokon megy keresztül. A tudósok a legkülönbözőbb elméleteket dolgozták ki arról, hogy az emberek miért öregednek, de közülük egy sincs bizonyítva. Valószínűleg mindegyik elmélet tartalmaz részigazságot annak a magyarázatára, hogy miért is öregszünk és halunk meg.


| | | | | | | | | 2179 |


Web Design & Development Prowebshop