hírdetés
hirdetés
hírdetés

Legutóbbi cikkek

Mesterséges édesítőszerek - az aszpartam rákot okoz?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege az alacsony kalóriatartalmú édesítőszert, az aszpartámot „lehetségesen rákkeltőnek” minősítette. További kutatásokra van szükség az édesítőszer és a rák közötti lehetséges kapcsolat feltárásához.


Hőguta

A hőguta hosszantartó, igen nagy meleg hatására kialakuló, életveszélyes állapot, amikor a beteg képtelen megfelelő mértékben verítékezni ahhoz, hogy testhőmérséklete csökkenjen. Ez az állapot a legtöbb esetben gyorsan alakul ki, és azonnali, erélyes kezelést igényel.


Mi a teendő, ha erősen izzad?

Jobban izzad, mint a többiek? Már öt perces futás után is verítékezik? Meg kell törölnie a tenyerét, valahányszor kezet akar fogni valakivel?


Mi okozhat fokozott izzadást?

Természetes, hogy melegben vagy fokozott fizikai igénybevétel esetén izzadunk, néha azonban enélkül is verejtékezünk. Hogy mitől, arról a következőkben lesz szó.


Hűsítő italok

A nagy hőségben ajánlatos sok folyadékot inni, sokszor mást sem igen kívánunk, mint egy pohár jól behűtött üdítőt. A készen kapható termékek nem olcsók, és sokszor azt sem tudjuk, pontosan mit is tartalmaznak. Az alábbiakban közreadunk néhány hűsítőt, a változatos receptek összeállításánál arra törekedtünk, hogy ne csak finomak legyenek, de ne tartalmazzanak sok kalóriát sem.


Utazzunk stressz nélkül

A legtöbb nyaralás utazással kezdődik és végződik. Az utazás gyakran lehet stresszes, de vakációkor, ajándékokkal, csomagokkal, gyerekekkel, közúti dugókkal és sztrájkoló repülőtéri személyzettel fűszerezve egyenesen rémálom. Teljesen nem tudjuk kiiktatni a stresszt, de az alábbi ötletekkel elviselhetőbbé tudjuk tenni az utazást.


A krónikus limfoid leukémia (CLL)

A krónikus limfoid leukémia gyakori leukémiának tekinthető. A klinikumban előforduló összes fehérvérűség legkevesebb egynegyedét ez a típus adja. A gyakorisága körülbelül 2-3 új eset évente, százezer lakosra számítva.


Akut mieloid leukémia

Az akut mieloid (mielocitás, mielogén, mieloblasztos, mielomonocitás) leukémia életet veszélyeztető betegség, amelyben a mielociták (normálisan granulocitává érő sejtek) daganatosan elfajulnak, és gyorsan kiszorítják a normális csontvelői sejteket.


Akut limfocitás leukémia

Az akut limfocitás (limfoblasztos) leukémia életet veszélyeztető betegség, melyben a sejtek normális limfocitává érése daganatosan átalakul, és ezek a sejtek hamar kiszorítják a normális sejteket a csontvelőből.


A krónikus mieloid leukémiáról

A krónikus mieloid leukémia (orvosi rövidítéssel: CML) a vérképző szervi betegségeknek olyan csoportjába tartozik, melyre jellemző a csontvelői vérképzés különböző elemeinek túlszaporodása. Ennek alapján közös csoportba sorolható egyéb betegségekkel. A CML-re a fehérvérsejtképzés fiatal alakjainak felszaporodása, az úgynevezett krónikus myeloproliferativ betegség egyéb formáira például a vérlemezkék, vörösvértestek vagy a csontvelői kötőszövetes állomány túlzott produkciója jellemző.


| | | | 5 | | | | | |


Web Design & Development Prowebshop