hírdetés
hirdetés
hírdetés

Legutóbbi cikkek

Hűsítő italok

A nagy hőségben ajánlatos sok folyadékot inni, sokszor mást sem igen kívánunk, mint egy pohár jól behűtött üdítőt. A készen kapható termékek nem olcsók, és sokszor azt sem tudjuk, pontosan mit is tartalmaznak. Az alábbiakban közreadunk néhány hűsítőt, a változatos receptek összeállításánál arra törekedtünk, hogy ne csak finomak legyenek, de ne tartalmazzanak sok kalóriát sem.


Utazzunk stressz nélkül

A legtöbb nyaralás utazással kezdődik és végződik. Az utazás gyakran lehet stresszes, de vakációkor, ajándékokkal, csomagokkal, gyerekekkel, közúti dugókkal és sztrájkoló repülőtéri személyzettel fűszerezve egyenesen rémálom. Teljesen nem tudjuk kiiktatni a stresszt, de az alábbi ötletekkel elviselhetőbbé tudjuk tenni az utazást.


A krónikus limfoid leukémia (CLL)

A krónikus limfoid leukémia gyakori leukémiának tekinthető. A klinikumban előforduló összes fehérvérűség legkevesebb egynegyedét ez a típus adja. A gyakorisága körülbelül 2-3 új eset évente, százezer lakosra számítva.


Akut mieloid leukémia

Az akut mieloid (mielocitás, mielogén, mieloblasztos, mielomonocitás) leukémia életet veszélyeztető betegség, amelyben a mielociták (normálisan granulocitává érő sejtek) daganatosan elfajulnak, és gyorsan kiszorítják a normális csontvelői sejteket.


Akut limfocitás leukémia

Az akut limfocitás (limfoblasztos) leukémia életet veszélyeztető betegség, melyben a sejtek normális limfocitává érése daganatosan átalakul, és ezek a sejtek hamar kiszorítják a normális sejteket a csontvelőből.


A krónikus mieloid leukémiáról

A krónikus mieloid leukémia (orvosi rövidítéssel: CML) a vérképző szervi betegségeknek olyan csoportjába tartozik, melyre jellemző a csontvelői vérképzés különböző elemeinek túlszaporodása. Ennek alapján közös csoportba sorolható egyéb betegségekkel. A CML-re a fehérvérsejtképzés fiatal alakjainak felszaporodása, az úgynevezett krónikus myeloproliferativ betegség egyéb formáira például a vérlemezkék, vörösvértestek vagy a csontvelői kötőszövetes állomány túlzott produkciója jellemző.


Az akut leukémiák felosztása

A mieloid és limfoid heveny fehérvérűség fő jellemzőinek ismertetése után szót ejtünk ezek további felosztásáról. A heveny mieloid vagy heveny limfoid fő csoportokon belül még további alcsoportok különíthetők el.


Az akut leukémia tünetei

A leukémiákat osztályozhatjuk aszerint, hogy a vérsejtképző rendszer kóros burjánzása melyik sejttípusból indul ki. Ennek alapján mieloid és limfoid fehérvérűséget különböztetünk meg.


Mi a leukémia?

A leukémiák rosszindulatú daganatok, a vérképző rendszer sejtjeinek kóros burjánzását jelentik. A leukémiák - mivel a kóros sejtburjánzás nem hámszöveti elemekből indul ki - nem tekinthetők rákoknak a szó orvosi értelmében.


Virtuális valóság (VR) és augmentált valóság (AR) a kézsebészetben

Ezek a technológiák rendkívül hasznosak lehetnek a kézsebészet területén. Itt van néhány részletesebb információ a VR alkalmazásáról a kézsebészetben:


| | | | | 6 | | | | |


Web Design & Development Prowebshop