ÚJ

Nem lehet hízni a fogamzásgátló tablettától

Ha a fogamzásgátló tablettát szedő nő felszed pár kilót, ne a tablettát kárhoztassa, a kutatók szerint ugyanis nincs összefüggés a szájon át szedett fogamzásgátlók és a súlygyarapodás között.


Tanulás éjszaka, vizsgaidőszakban

Amerikai kutatók 120 egyetemista bevonásával készült vizsgálata szerint azok, akik soha nem maradnak fenn éjszaka tanulni, jobb jegyeket kapnak a vizsgáikon, mint az éjjel fennmaradók.


Súlyos következményekkel járhat, ha csúfolják a kövér gyereket

Azok a gyerekek, akiket társaik csúfolnak a kövérségük miatt, egy sor egészségtelen módját találhatják meg annak, hogy lefogyjanak, olvasható egy tanulmányban.


„Megelőzhető” a honvágy

Az ismeretlen környezetben hosszabb ideig tartózkodó gyermekeknek nem feltétlenül kell szenvedniük a honvágytól, állítják amerikai pszichológusok. A Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmány egyszerű javaslatokat tartalmaz, többek közt a tanácsadást.


Tévhitek a depresszióval kapcsolatban

Számtalanszor hallunk olyan kijelentéseket, hogy a depresszió csak a fejben létezik, vagy hogy csak a nőket érinti, netán, hogy a depresszió az egész életet elkíséri.


Mikor ír elő az orvos antibiotikumot?

Gyakran az orvosok számára sem könnyű csupán a tünetek alapján megállapítani, hogy a betegnek vírusos vagy bakteriális fertőzése van-e. Legtöbbször a tapasztalat és a tudományos eredmények együttesét alkalmazzák a döntésnél, az alábbiakat figyelembe véve:


Ijesztő tünetek – pánikra semmi ok!

Általában megijedünk, ha szokatlan csomót, duzzanatot vagy kiütést észlelünk magunkon. Ne essünk pánikba, az esetek többségében nincs ok aggodalomra.


Mit tehetnek az orvosok a képzelt betegekkel?

Bár a hipochonderek panaszainak oka megmagyarázhatatlan, a probléma valódi kihívást jelent az alapellátásban dolgozó orvosok számára. Még a leghiggadtabb orvos türelmét is próbára teszi, ha a beteg arról panaszkodik neki, hogy fejfájásának minden bizonnyal agydaganat az oka, a fájó kar pedig csontrákot jelez.


A nőgyógyásznál

A nők általában a fogamzásgátlás, a nemi betegségek szűrése, alhasi görcsök vagy hüvelyi fertőzések miatt keresik fel a nőgyógyászukat. Az alábbiakban néhány javaslatot találhat arra, hogyan lehet a nőgyógyászati vizsgálatból vagy tanácsadásból a „legtöbbet kihozni”.


Térdszalag sérülések

Nagyobb energiájú sérülések a térdet rögzítő szalagokat elszakíthatják. Leggyakoribb sérülés a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérülése. A keresztszalagok általában focizás, síelés, kosárlabdázás, kézilabdázás közben kialakuló csavarásos sérülésekkor is elszakadhatnak.


| | | | | | | 8 | | |


Web Design & Development Prowebshop