hírdetés

ÚJ

A COVID-19-járvány negyedik hulláma és a harmadik oltás

Az MTA elnökének állásfoglalását változtatás nélkül közöljük.


Szívbelhártya-gyulladás (fertőzéses)

A fertőzéses (infektív) endokarditisz az endokardium és a szívbillentyűk gyulladása. A baktériumok (ritkábban gombák) a vérbe kerülve, vagy - ritkábban - nyitott szívműtét során megtelepedhetnek a billentyűkön és megbetegíthetik az endokardiumot.


Endokarditisz, noninfectiv

A nem fertőzéses eredetű szívbelhártya-gyulladás (noninfektív endokarditisz) olyan állapot, amelyben a károsodott szívbillentyűn vérrög alakul ki.


Szívburokgyulladás, krónikus

A krónikus szívburokgyulladás (perikarditisz) esetén a szívburokban folyadék szaporodik fel és a szívburok (perikardium) megvastagodik; mindez fokozatosan alakul ki és hosszú ideig tart.


Akut szívburokgyulladás

Az akut szívburokgyulladás (perikarditisz) a szívburok hirtelen kialakuló, gyakran fájdalmas gyulladása; a gyulladás során folyadék és a vér alkotóelemei (a fibrin, a vörösvértestek és a fehérvérsejtek) kerülnek a szívburok üregébe.


A COVID elleni védettség hat hónapon belül csökken - brit kutatók

Brit kutatók szerint a Pfizer/BioNTech és az Oxford/AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagok két adagja után a COVID -19 elleni védelem hat hónapon belül halványulni kezd, ami aláhúzza az emlékeztető oltás fontosságát.


A COVID -19 emlékeztető oltások már a kínaiak szerint is szükségesek

Zhang Yuntao, a China National Biotec Group (CNBG) Sinopharm egységének alelnöke azt mondta, hogy helyénvaló az emlékeztető oltások elérhetővé tétele Kínában, miután "minden embert oltani kell, akit már beoltottak" - derül ki a Global Times hétfőn közzétett interjújából.


Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer-BioNTech vakcina az USA-ban

Az FDA teljes jóváhagyást adott az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinájának.


Havanna szindróma: mi az és mi okozhatja?

A Havanna -szindróma azokat a tüneteket jelöl, amelyek először 2016 végén jelentkeztek az amerikai hírszerző tiszteknél és a nagykövetség munkatársainál, akik Havanna, Kuba területén állomásoztak. A következő évben a világ különböző részein élő amerikai diplomaták hasonló tünetekről számoltak be.


Tévhitek a hátfájással kapcsolatban

Legyen szó éles fájdalomról vagy tompa sajgásról, a derékfájás előbb-utóbb mindenkit utolér. Tíz emberből nyolc szenved derékfájástól élete során, mellyel kapcsolatban sok tévhit terjed.


| | | | | | | | 9 | |


Web Design & Development Prowebshop