ÚJ

Demencia: tények és tévhitek

A demencia nem az öregedés normális velejárója. Becslések szerint ma az Egyesült Államokban 5,8 millió 65 éves vagy annál idősebb ember szenved demenciában. Tekintettel arra, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben az emberek átlagos élettartama megnövekedett, egyes szakértők előrejelzései szerint 2050-re a demenciában szenvedő idősebb felnőttek száma elérheti a 13,8 milliót .


Mit kell tudni a szívritmuszavarokról?

Az egészséges emberi szív szabályos időközönként, percenként átlag 70-szer húzódik össze. Ez biztosítja a szervezetben az egyenletes vérkeringést. Normális vérkeringés esetén a szívösszehúzódások lökésszerű áramlást biztosítanak az erekben, és ezt a lüktetést (más néven pulzust) tapintani lehet, tehát meg is számolhatjuk.


Akut, súlyos, ismeretlen eredetű hepatitis gyermekeknél

Folyamatosan érkeznek jelentések kisgyermekek körében előforduló ismeretlen eredetű akut hepatitis esetekről. Egyelőre nem világos, hogy nőtt-e a hepatitises megbetegedések száma, vagy nőtt-e az olyan hepatitises esetek felismerése, amelyek nem észlelnek. Míg az adenovírus egy lehetséges hipotézis, a kórokozó vizsgálata folyamatban van.


Szigorú zárlat Sanghajban, tömeges tesztelés Pekingben

Sanghajban szigorúbb zárlat alá vették a karantén alatt álló területeket, kordonokat és fémkerítéseket állítottak fel egyes épületek köré, a városban továbbra sem sikerült megfékezni a koronavírus-járvány terjedését.


Alvászavar esetén sokan szednek melatonint, a kockázatok ellenére

Nem tud aludni? Amikor az álom nem jön a szemükre, néhányan a melatoninhoz fordulnak, egy vény nélkül kapható alvást segítő szerhez, amelyet gyakran összetévesztenek étrend-kiegészítővel. Ez a hormon fontos szerepet játszik az emberi biológiában, és a szakemberek megkérdőjelezik, hogy a szint növekedése többet árt-e, mint használ.


A lázcsillapítás lehetőségeiről

A lázcsillapításnak, ha nem is a legkényelmesebb, de az egyik legegészségesebb és legősibb módja a vizes borogatás és a hűvös fürdő.


Fertőző betegségek, járványok (2.)

A fertőző betegségek és járványok törvényszerűségeinek megismeréséhez szükséges néhány alapfogalmat tisztázni.


Fertőző betegségek - járványok

Az embereket, és így az orvosokat is, a kezdetektől foglalkoztatta a kérdés, hogy miben rejlik egy-egy betegség ragályossága, másképpen fogalmazva: miért fertőző az egyik betegség és miért nem a másik?


Érelmeszesedés megelőzése és kezelése

Az ateroszklerózis megelőzése céljából ki kell küszöbölni a megváltoztatható kockázati tényezőket - a magas koleszterinszintet, az emelkedett vérnyomást, a dohányzást, a túlsúlyt és a mozgásszegény életmódot.


Megelőzi-e a koffein az érelmeszesedést?

Egy nemrégiben készült tanulmány azt vizsgálta, hogyan csökkenti a koffein a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.


| | | | | | | | 9 | |


Web Design & Development Prowebshop