ÚJ

Rheumatoid arthritis vagy arthrosis?

A betegek gyakran keresik fel a reumatológiai vagy ortopédiai szakrendeléseket, hogy "doktor úr, ez az ízületem reumás". Szerencsére nem annyira sok az orvosi értelemben vett reumás beteg, mint azt a hétköznapokban sokan az egyes ízületek fájdalmára általában használják.


A kollagénbetegségekről

A kollagénbetegségek elnevezésű kórképek csoportjába olyan rendszerbetegségek tartoznak, melyekben a bőr kötőszövetének egyes elemei, mint erek, rostok, alapállomány, egyéb sejtek, különböző mértékben vesznek részt.


Mi a teendő állatharapás esetén?

Sajnos megyénkben egyre emelkedő tendenciát mutat a harapások száma. Természetesen ez a tény nemcsak a kutyáknak, macskáknak tudható be, hanem idetartozik a ló, valamint az aranyhörcsögök, tengerimalacok, valamint még számos, egyéb kedvtelésből tartott állat harapása, valamint ezek által egyéb módon okozott (karmolás) sérülés is. Ez utóbbiak száma az elmúlt években a háztartásokban ugrásszerűen megnőtt.


Lúdtalp vagy bokasüllyedés?

Lábunkat mind a filogenetikai fejlődés, mind a növekedés során a két lábra állás fokozott megterhelésnek, állandó erőbehatásoknak tette, illetve teszi ki. Csontvázrendszerünk, a csontok, szalagok, izmok és ízületek által fiziológiás körülmények között kialakított boltozatok egyensúlya több ok miatt sérülhet. Sokszor hozzák kétségbeesett szülők 1-2 hete járó gyermeküket orvoshoz, hogy furcsán járnak.


A biztosítási baleset tényének megállapítása

Mi számít biztosítási balesetnek?


A rugalmas hát titka

Időnként senkinek sem ártana, ha egy kicsit elkényeztetné gerincét; sokkal jobban megérdemli, mint hinnénk. A felnőtt lakosság legalább felének vannak kisebb-nagyobb gerincpanaszai. Mielőtt még komolyabbá vagy elviselhetetlenebbé válna, próbáljuk meg az alábbi egyszerű trükkökkel rugalmasságát megőrizni és ápolni.


A gerinces ember

A háttal mint testtájékkal kapcsolatos problémák hátterében igen sokszor szó szerint "meghúzódik" valami. Ez természetesen minden szinten értendő, mert ha figyelemmel kísérjük életünk eseményeinek alakulását és az ahhoz fűződő lelki és szellemi viszonyunkat, akkor észrevehetjük, hogy azok változása testi mivoltunkra is kihat.


Tartásjavítás

A hetvenes évek végén már nálunk is kaphatóak voltak a "kis szarvakkal" ellátott óriási gumilabdák, amelyek a mai tornalabda elődei voltak. A korábbi játékszer azóta továbbfejlődött. A sokoldalúbb felhasználhatóság miatt a gyógyászati segédeszközt gyártók kifejlesztették a kapaszkodók nélküli változatot többféle méretben.


A csípő kopása esetén

A csípő kopása gyakran ismeretlen okból alakul ki, ilyenkor általában kétoldali a betegség.


A bokaízület artroszkópiája

A PAMK baleseti sebészeti osztályán hét éve végezzük a bokaízületi sérülések, megbetegedések bizonyos típusainak artroszkópos ellátását. Ezeket a műtéteket a térdízületben elvégzett kellő számú csőtükrözés után, megfelelő jártasság elsajátítását követően kezdtük el rutinszerűen alkalmazni. Ennek oka a bokaízület nehezebb vizsgálhatósága. Anatómiai felépítése speciális, illetve aránylag kevesebb olyan sérüléstípus létezik, amelynél végleges ellátást tudunk biztosítani.


60 | | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop