ÚJ

Egyetlen alkarcsont törése, Monteggia sérülés és Galeazzi törés

Az orsócsont vagy a singcsont külön ritkán törik el, társult sérülés a csukló vagy könyöktájon sokszor előfordul. Ha a törött csont szöglettöréssel vagy rövidüléssel gyógyul, a két csont közötti ízület a könyöktájon, vagy a csuklótájon tönkremehet. Ezért mindig megröntgenezik a csuklót és a könyököt is, hogy a társult sérülést ki lehessen zárni.


A könyökcsúcs törései

Kétféle sérülés fordul elő: darabos törés, amit közvetlen ütés vagy könyökre esés okoz; és szakításos haránttörés, amit a beteg kézre esésekor keletkezik, a megfeszített triceps izom húzó hatására.


Az orsócsont fejének törései

Ezek a törések fiatal felnőttkorban és gyermekkorban elég gyakoriak. Nyújtott könyökkel tenyérre esés során az orsócsont feje nekiütközik a felkar könyökízületi végének ízületi felszínébe. Sérülhet az orsócsont fejével szemben álló ízületi felszín is, ez rtg-en nem látható, de fontos szövődmény.


A felkarcsont könyökízületi végének törései

A felkarcsont könyökízületi végén általában ízületbe hatoló törések jönnek létre. A csontritkulásban szenvedő betegek kivételével ezek az ízületbe hatoló törések nagy erőbehatásra jönnek létre, kiterjedt lágyrészsérüléssel.


A felkarcsont szárának törései

Kézre eséskor a felkarcsont megcsavarodhat, és spiráltörés jöhet létre. Könyökre eséskor nyújtott karral a csont ferde vagy haránttörése jöhet létre. A kart ért közvetlen ütés haránt vagy darabos törést okozhat. Idős betegek felkartörése daganatáttét következménye is lehet.


A felkarcsont vállízületi végének törései

A felkarcsont vállízületi végének törései főleg idősebb, leggyakrabban csontritkulásban szenvedő betegeknél fordulnak elő, haránttörés jön létre a sebészi nyakon, és gyakran a felkarcsont nagy gumója is letörik, melyen a váll mozgásában fontos szerepet betöltő izmok tapadnak. Gyakran előfordul, hogy a sérülés után nem jelentkezik erősebb fájdalom, mert a törtdarabok szorosan összeékelődnek. Fiatalabbaknál a felkarcsont felső végén darabos törés keletkezhet.


A bordatörés kezelése

A mellkasfalat ért –általában – tompa erőbehatásra egy vagy több borda törhet, egy vagy több helyen. Az utóbbit ablakos bordatörésnek nevezzük, mely, ha nagyobb mellkasfal-részletre terjed ki, különösen nagy veszélyt jelent, mert a légzőmozgásokkal ellentétesen térve ki un. inga-légáramlást okoz, rövid idő alatt légzési elégtelenséghez vezetve.


A vastagbél varrata – részleges kimetszése

Áthatoló, vagy tompa hasi sérülést követően, ha gyanú van bélsérülésre, erős hasi fájdalom, izomvédekezés a hasfalban előzetes röntgen és ultrahang vizsgálat után azonnal műtét végzendő.


A vékonybél sérülésének ellátása varrat vagy részleges kimetszés útján

Tompa, vagy áthatoló hasi sérülést követően, ha gyanú van bélsérülésre – erős hasi fájdalom, izomvédekezés a hasfalban – előzetes röntgen és ultrahang vizsgálat után azonnal műtét végzendő.


Gyomorsérülés ellátása

Leggyakrabban áthatoló, de tompa hasi sérüléseknél is sérülhet a gyomor, esetleg a trauma hatására a már meglévő – gyakran a sérült által ismert és kezelt - fekély is átszakadhat, kilyukadhat. A hasüregbe jutó gyomortartalom hashártyagyulladáshoz vezet, mely még ma is életveszélyes állapotnak tekinthető.


10 | | | | | | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop