ÚJ

Már az interneten is követhetők a műtéti várólisták

Már elérhető az országos online várólista-nyilvántartási rendszer, bárki nyomon követheti, hogy mikor kerül sorra, továbbá hogy különböző műtétekre hányan várakoznak országszerte, az egyes térségekben, illetve adott intézményekben.


Teljes egészében robot végzett egy élődonoros májkivételt Olaszországban

Először a világon teljes egészében robot végezte el a donormáj kivételét egy részleges májátültetés során - jelentették be hétfőn egy szicíliai kórházban.


Méhen belül távolítottak el tumort egy magzat szájából

Méhen belül távolítottak el tumort egy magzat szájából amerikai sebészek egy maga nemében világelső beavatkozással - számolt be róla pénteken a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).


A zenehallgatás csökkenti a páciensnél a műtéti stresszt

Csökkenti a páciensek szorongását, sőt gyógyulásukat is gyorsíthatja, ha műtétük közben zene szól - idézte brit sebészek megállapítását a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).


Tanulmány: drágább a robotműtét, de biztonságosabb

Rövidebb időt töltenek kórházban azok a páciensek, akik vese- vagy prosztataműtétjét robottámogatással végezték el, ritkábban van szükségük vérátömlesztésre és kevesebben halnak meg közülük, ám az ilyen műtétek számlája lényegesen magasabb - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.


Nem jobb, csak költségesebb a robotasszisztált műtét

A komplikációkat tekintve egyáltalán nincsen különbség a laparoszkópos és a robotasszisztált műtéti beavatkozás között - állapították meg amerikai szakemberek, hangsúlyozva, hogy az egyetlen igazi eltérés a költségek terén figyelhető meg.


A 2011-es év orvosi áttörései - Bravúros műtétek, különleges eszközök

Őssejtekkel végzett kezelések, génterápia, személyre szabott rákgyógyszerezés, bravúros műtétek és a gyógyászatban használható különleges eszközök jelezték az orvoslás fejlődését a 2011-es évben. Visszatekintésünk második részében a figyelemre méltó műtéteket és eszközöket gyűjtöttük össze.


Önmagától visszahúzódó injekciós tűt fejlesztettek ki

Önmagától visszahúzódik az új orvosi fecskendő, amikor érzékeli, hogy elérte a vénát, így csökkenhet a félresikerült intravénás injekciózások száma - számolt be a nottinghami Trent Egyetem kutatóinak innovációjáról a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (https://www.telegraph.co.uk).


Jól felvágták a nyelvét: meghosszabbíttatta, hogy jobban tudjon koreaiul

Nyelvtanulás végett műtéttel meghosszabbítatta a nyelvét egy brit diáklány.


Az utolsó évtizedben a nagy kockázatú, súlyos műtétek eredményei sokat javultak

Napjainkban a nagy veszélyt jelentő operációk után lényegesen több beteg kerül vissza élve otthonába, mint tíz évvel ezelőtt. Az Egyesült Államok egészségügyi statisztikája alapján Jonathan F. Finks és munkatársainak adatait a New England of Medicine című folyóirat közölte.


| | 3 | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop