Rettegnek az orvosok a műhiba perektől az Egyesült Államokban

A védekező orvoslás lényege, hogy a doktorok azzal igyekeznek az ellenük műhiba gyanúja miatt bármikor emelhető vádakat megelőzni, hogy biztonsági okokból egész sor fölösleges vizsgálatot is elvégeztetnek. Az amerikai egészségügy reformja kapcsán a vezető szakemberek attól tartanak, hogy a fölösleges vizsgálatok száma nőni fog.


Majd háromezer éve már végeztek agyműtéteket a tibeti orvosok

Majd háromezer éve már végeztek agyműtéteket a tibeti orvosok - állítja egy kutató, aki negyven éve az ősi tibeti "lexikont" tanulmányozza.


Számítógép vezérli az altatás mélységét a műtétek során

A Kanári-szigetek kutatói kifejlesztettek egy olyan eljárást, ami segítségével automatikusan lehet befolyásolni az altatás mélységét a műtétek során. Az új rendszer folyamatosan észleli az alvás mélységét, és ennek megfelelő dózisban adagolja az altatószert. A kutatók szerint a rendszer figyelembe veszi azt is, hogy minden egyes páciensnek különbözhet az altatószer-igénye.


Baktérium méretű mikro-robot

Első alkalommal sikerült olyan mikro-robotot előállítani, ami akkora, mint egy baktérium. A létrehozó svájci kutatók célja, hogy a szerkezettel segítsék a gyógyulási folyamatokat.


Endoscopos orrműtétek, betegtájékoztató

Manapság a legtöbb orr és orrmelléküreg betegség, mint az idült melléküreg gyulladások, orr polyposis, alsó kagyló nyálkahártya túltengés, sebészeti kezelése un. endoscopos úton történik, bár bizonyos, elsősorban szövődményes esetben a korábban alkalmazott u.n. külső feltárásból végrehajtott beavatkozásokat sem mellőzhetjük. Az endoscop alkalmazása szorosan kapcsolódik az un. functionalis szemléletű orr és orr melléküreg sebészettel (functional endoscopic sinus surgery FESS), amely az orr és az orrban elhelyezkedő anatómiai stricturák normál biológiai funkciójának megőrzését és visszaállítását célozza, azok lehető legcsekélyebb károsításával.


A műtéti ellenőrző lista életeket menthet

A brit betegbiztonsági hivatal elrendelte, hogy 2010 februárjától valamennyi angliai és walesi kórházban vezessék be a műtéti ellenőrző lista használatát. A WHO által kidolgozott listát világszerte nyolc város kórházaiban tesztelték egy éven át. A lista egyetlen oldalból áll, és mindössze néhány percet vesz igénybe a kitöltése.


Láthatatlan műtéti heg: vakbélműtét a hüvelyen át

A sebészet egyik legizgalmasabb új kutatási területe a minimál invazív sebészet. Nagy figyelmet kapott hát az a hír, hogy amerikai kutatók hasi metszés nélkül távolították el egy páciens vakbelét: a behatolás a hüvelyen keresztül történt.


Megvalósult a beteg és az orvos álma

Az első majdnem teljes arcátültetés nem csak a súlyosan eltorzult arcú nő számára jelentett kockázatot, hanem a pályája csúcsán levő plasztikai sebész számára is.


Megtalálták a malignus hipertermia génjét

A malignus hipertermia (rosszindulatú túlmelegedés) olyan állapot, amikor bizonyos altatószerek hatására a test életveszélyesen túlmelegszik. Az Anesthesiology című folyóirat szeptemberi számában egy vizsgálat arról számol be, hogy sikerült azonosítani egy genetikai mutációt, ami a malignus hipertermiát, ezt a ritka, de akár halálos kórképet okozhatja.


Epehólyag eltávolítás metszés nélkül

A maga nemében az első műtétet hajtották végre amerikai kutatók, amikor egy nő epehólyagját úgy távolították el, hogy ehhez nem végeztek bőrmetszést.


| | | 4 | | | |

Web Design & Development Prowebshop