ÚJ

Biztonsági lista a műtétekhez

A WHO egy biztonsági ellenőrző lista segítségével próbálja meg visszaszorítani a sebészeti szövődmények számát. Az orvosokhoz eljuttatott lista akár a műtéti szövődmények felét is megelőzheti.


A modern idők néhány bámulatos és szokatlan műtéte

Az alábbiakban néhány szokatlan sebészeti bravúrt ismertetünk, a teljesség igénye nélkül, az önmagát megoperáló sebész történetét, a kislányét, akinek egyik agyfelét eltávolították, magzatokon végzett műtéteket, és az arcátültetéseket.


Technikai díjat nyert a bionikus kéz

A Brit Királyi Akadémia technikai fődíját a kereskedelmi forgalomban is kapható bionikus műkéz nyerte el. Az i-LIMB nevű protézisnek mind az öt ujja külön mozgatható. Világszerte több mint 200-an viselik, köztük az iraki háborúban megsebesült amerikai katonák.


Csaló olasz orvosok a bíróság előtt

Vádat emeltek egy olaszországi magánklinika orvosai ellen, mert nyerészkedésből felesleges műtéteket végeztek és öt betegük életét vesztette. A vádirat szerint fennáll a szándékos emberölés, a súlyos testi sértés és a biztosítási csalás gyanúja. Két orvost letartóztattak, további tizenegy orvos, köztük a klinika igazgatója házi őrizetben várja a tárgyalást.


Újdonságok a sebgyógyításban és a helyreállító sebészetben

Az amerikai Wake Forest-egyetem regeneratív orvostudományi intézetében szürreális világba csöppen a látogató, a tudósok élő szerveket hoznak létre, szívet, hólyagot, sőt, vesét is, amelyek az igazi szervekhez hasonlóan működnek.


A gekkó lábáról mintáznak egy sebragasztót

A gyíkfélék szőrös lába adta az ötletet egy új sebragasztó tapaszhoz, amelynek segítségével gyorsabb a gyógyulás, sőt, egy nap talán majd a varratokat is helyettesítheti.


Ne maradjon bent a törlőkendő

Az USA-ban évente 1500 alkalommal valamit bent felejtenek a beteg testében műtét során, mely súlyos következményekkel járhat. A testüregben maradt eszközök kétharmada törlőkendő, mely fájdalomhoz, hashártyagyulladáshoz, bélelzáródáshoz vezethet, meghosszabbíthatja a kórházi tartózkodás idejét, és ritkán halálos kimenetelű is lehet.


Ébren altatás alatt

Az „Awake” című új horrorfilm alaposan felkavarta a nézőket, és nem utolsó sorban az aneszteziológusokat. Az Amerikai Aneszteziológus szövetség e-mailben értesítette tagjait, készüljenek fel az esetleges negatív sajtóvisszhangra.


Műtét a virtuális műtőben

Gégemetszést végezni például csecsemőn igen kockázatos dolog, mondja dr. Court Cutting, New York-i plasztikai sebész. Az operatőr elvághatja a pajzsmirigy artériáját, amitől szinte elállíthatatlan a vérzés.


Új irányelvek szívbetegek műtéti előkészítéséhez

Az amerikai kardiológusok szövetsége új irányelveket adott ki a szívbetegek műtéti előkészítéséhez azzal a céllal, hogy csökkentsék a szívbetegek műtét alatti és utáni szövődményeinek kockázatát.


| | | | 5 | | |

Web Design & Development Prowebshop