Csipog a törlő

A törlőkendők és más sebészi eszközök elektronikus címkézése meggátolná, hogy az orvosok véletlenül bármit is benne felejtsenek a betegben műtét után. Az a technológia, amellyel a légitársaságok követik a poggyászt, vagy amelynek segítségével megszólal a csipogó, ha a boltból a tolvaj el akar valamit emelni, felhasználható ilyen célra is.


Selyemszállal gyógyítani lehet az idegsérüléseket

Brit kutatók kísérletei szerint az idegsejtek nyúlványai egy pókfonalhoz hasonló különleges szál segítségével újra nőnek. A kutatók remélik, hogy a súlyosan sérült, idegek a pókfonál tulajdonságaival rendelkező selyemszálat állványzatként használva újra nőnek, akár még a gerincvelő sérülései esetén is.


Sci-fi vagy a jövő? Mélyfagyasztott élő szervezetek

A legújabb kutatások alátámasztani látszanak, hogy sejteket, szöveteket, de talán még az egész emberi testet is lehet úgy hibernálni, hogy a benne levő víz ne fagyjon roncsoló kristályokká.


Zsírolvasztó lézer – a jövő technológiája

A Massachussetts-kórház tudósai zsírolvasztó lézert kísérleteztek ki, amely szerintük szerepet játszhat a koszorúérmeszesedés, a cellulit és az akne kezelésében, valamint a zsírleszívást helyettesítő eljárásként.


Közel nyolc hónapig élt mesterséges szívvel

Rekordot döntött az az ötéves amerikai kisfiú, aki 234 napig élet mesterséges szívvel, míg végre új szívet kapott.


Önhibájukból nem műtendő betegek?

A brit orvosok 40 százaléka egyetért abban, hogy az elhízott emberek ízületpótló műtét kérelmét el lehet utasítani, ha a rendelkezésre álló források szűkösek.


Hipnoterápia az általános érzéstelenítés helyett?

Brit és belga orvosok a közelmúltban jelentést tettek közzé arról, hogy a hipnoterápiát az általános érzéstelenítés helyett jól lehet alkalmazni.


Új ereket gyártanak méretre

Újabb jó hír a diabetesben szenvedőknek és a vesebetegeknek: amerikai tudósoknak sikerült saját bőrszövetből ereket létrehozni. Az eljárás során a beteg kézfejéből egy körülbelül fél négyzetcentiméteres bőr- valamint érdarabot vesznek. Ezt laboratóriumi körülmények között növekedés-serkentőkkel együtt tápfolyadékba helyezik, hogy kollagént és elasztin termeljen, ezek adják ugyanis a szövetek alakját és textúráját.


Az új sebészed? Dr. Robot!

AP fotó

(AP) Ismerkedjen meg Dr. Robottal: Nem nagyobb egy rúzsnál és képes arra, hogy körbemenjen a testben, egy akár több ezer mérföld távolságra lévő sebész kezeként vagy szemeként szolgálva. A Nebraska-i Egyetem kutatói fejlesztették ki az apró gépeket, amelyek, mint mondják, lehetővé tehetik, hogy orvosok a harctéren vagy akár az űrben távirányítással műtéteket végezzenek.


A jövő a robotsebészeté

Nagy szenzáció volt 2001-ben, amikor New York-i sebészek egy strasbourg-i beteg epekövét távolították el. Azóta számos hasonló műtétet végeztek már el.


| | | | | | 7 |

Web Design & Development Prowebshop