ÚJ

Vérzés megelőzése a szervezetben

Az érfal az első gát a vérzés megállításában. Ha az érfal sérül, összehúzódik, ezzel lassítja a vér kiáramlását és a véralvadás beindulhat. Ezzel egyidőben, az érfalon kívül létrejött vérgyülem (hematoma) összenyomja az érfalat, a további vérzés megakadályozását segítve.


Betegség okozta trombocitopéniák

A humán immundeficiencia vírussal (HIV) - mely az AIDS kórokozója - való fertőzés gyakran okoz trombocitopéniát. Az ok az antitestek vérlemezkét károsító hatása.


Alvadásgátló anyagok rendellenességei

A keringő antikoagulánsok olyan anyagok a vérben, melyek valamelyik fontos véralvadási komponens működését gátolják. Ezek az antikoagulánsok rendszerint valamelyik alvadási faktor, például a VIII. faktor ellen keletkezett antitestek.


Disszeminált intravaszkuláris koaguláció (DIC)

A disszeminált intravaszkuláris koaguláció (konszumpciós koagulopátia) olyan állapot, melyben apró vérrögök képződnek szerte a véráramban, amelyek elzárják az apró ereket, és elhasználják a véralvadáshoz szükséges faktorokat. Az állapot rendszerint kiterjedt alvadással kezdődik, melyet valamilyen toxikus anyag vált ki a vérben. Ahogy az alvadási faktorok elhasználódnak, súlyos vérzés lép fel.


Vérzékenység kötőszöveti betegségben

Bizonyos örökletes betegségekben, mint például Ehlers-Danlos-szindrómában, a kollagén (durva, rostképző fehérje a kötőszövetben) kórosan vékony és hajlékony.


Véralvadást befolyásoló gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek hasznosak lehetnek azoknak a betegeknek a kezelésében, akiknél valamilyen okból magas a véralvadás kockázata. Súlyos koszorúér-betegségben kisebb vérlemezke-összetapadás is elzárhatja az amúgy is szűkült koszorúeret elvágva a szívhez vezető véráramot, szívrohamot (szívizominfarktus) okozva. Kis dózisú aszpirin, vagy számos más szer csökkenti a vérlemezkék tapadását, így azok nem csapzódnak össze, és nem zárják el az artériákat.


Allergiás purpura

Az allergiás purpura (Schönlein-Henoch-purpura) a kis erek gyulladása, melyet kóros immunreakció (autoimmun reakció) okoz. Az allergiás purpura nem gyakori betegség, főleg a kisgyermekeket érinti, de előfordulhat idősebb gyermekekben és felnőttekben is. Rendszerint nem sokkal légúti fertőzés után lép fel, okozhatják gyógyszerek is


Vérszegénység (vitaminhiány)

A vason kívül a csontvelőnek B12-vitaminra és fólsavra is szüksége van a vörösvértestek termeléséhez. Ha valamelyik is hiányzik, ún. megaloblasztos anémia alakul ki.


C-vitamin-hiányos anémia

A C-vitamin-hiányos anémia ritka anémiaféleség, melyet a C-vitamin hosszantartó és súlyos hiánya okoz.


Talasszémiák

A talasszémiák olyan örökletes betegségek, amelyeket a hemoglobint felépítő négy aminosavlánc egyikének termelődési zavara okoz.


| | | 13 | | | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop