Vérlemezkéket gyártó őssejtet növesztettek laboratóriumban brit kutatók

A vérzéscsillapításban kulcsszerepet játszó vérlemezkék előállítóit, csontvelői őssejteket növesztettek laboratóriumban brit kutatók - tudósított a BBC News.


Aktívak az egyetemista és főiskolás véradók

Sikeresen zárta első fél évét a 10. országos felsőoktatási véradóverseny - írta a Népszabadság.


A bíróság szerint ésszerű indokkal zártak ki egy hajléktalant a vérplazma-adományozásból

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítélete szerint nem sértette meg az egyenlő bánásmód követelményét az a cég, amely kizárt egy hajléktalan férfit a vérplazma-adományozásból, mivel a kizárásnak ésszerű indokai voltak - közölte a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya kedden az MTI-vel.


A nyirokcsomó érintettséggel járó betegségekről

Gyakran előforduló eset nyirokcsomó megnagyobbodással járó betegség kapcsán, hogy a páciens a kezelés kezdetén, vagy néhány hónap eltelte után levonja a következtetést saját sorsára vonatkozóan:


Jákó Kinga: több véradóra volna szükség

Nagyjából állandó a hazai véradók és véradások száma, de mindkettőből többre volna szükség - mondta az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója.


Véradókat és véradássegítőket tüntettek ki

Kitüntetéseket adott át a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika téri kápolnájában pénteken, a véradók napján.


Génszerkesztés

Először gyógyították meg egy kisgyerek leukémiáját emberi immunsejtek génjeinek szerkesztésével - közölték a londoni Great Ormond Street kórház orvosai.


A vérszegénység és annak leggyakoribb típusai

Vérszegénység az az állapot, amikor a perifériás vérben a keringő vörösvérsejt- és ezzel kapcsolatos hemoglobinszint csökkent. Egyetlen adattal a vérszegénység nem jellemezhető, példaképpen említhető, hogy egészséges terheseken a terhesség harmadik harmadában a vér, pontosabban a plazmatérfogat körülbelül 1 literrel növekszik, emiatt a keringő vörösvérsejtszám és a hemoglobinszint csökken.


Retró véradás lesz országszerte öt helyszínen

Retró véradást szervez az ország öt pontján az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), amely sör-virsli retró menüvel és az 1970-es, 1980-as évek slágereivel és hangulatával várja a segíteni vágyókat szombaton.


A leukémia legrégebbi ismert esete

A leukémia legrégebbi ismert esetét azonosították a Tübingeni Egyetem kutatói egy hétezer éves női csontváz vizsgálata során.


| | | 4 | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop