Új terápiás lehetőség súlyos leukémiás gyerekek számra

Újfajta terápiás lehetőséget fejlesztettek ki Svájcban a nehezen kezelhető leukémiás gyerekek számára - jelentette be csütörtökön a zürichi gyermekkórház.


Mini-transzplantációval gyógyítható a sarlósejtes betegség

Egy finom és óvatos transzplantációs módszer is eredményes lehet azoknál a felnőtteknél, akik súlyos sarlósejtes vérszegénységben szenvednek - ehhez csak annyi kell, hogy találjanak egy megfelelő donort.


Az „öreg vér” fertőzést okozhat

A 29 napon túl tárolt vér beadása kapcsán emelkedik a szövődményes fertőzések kockázata, bár ez az idő még mindig két héttel rövidebb, mint amit a készítmények tárolhatóságával kapcsolatban előírtak.


A bölcsőde véd a leukémiától

Amerikai kutatók vizsgálata szerint azoknál a kisgyermekeknél, akik bölcsődébe vagy játszóházba járnak, 30 százalékkal alacsonyabb a leukémia előfordulása. A kaliforniai Berkeley-egyetem kutatója, dr. Patricia Buffler és kutatócsoportja 14 vizsgálat eredményeit összesítve jutott erre a következtetésre


A konzerv vérben kevés a nitrogénoxid

Évente emberek milliói kapnak vérátömlesztést, ám az így kapott vér jelentős részében nincs elegendő, az oxigén szállításához szükséges nitrogénoxid, olvasható az Amerikai Tudományos Akadémia közleményeiben.


Biztonságosabbá tehető-e a transzfúzió?

A vér és vérből készült termékek (közös néven transzfúzió) adása megfelelően alkalmazva életmentő, ám magában hordozza a különböző emberi vírusfertőzések átvitelének lehetőségét. E veszély csökkentésére régóta jelentős erőfeszítéseket tesz az orvostársadalom.


Fertőzött vért kapott több ezer brit beteg a 70-80-as években

A BBC-nek bizonyítékai vannak arra, hogy a brit tudósok nem vették figyelembe azokat a figyelmeztetéseket, amelyekkel megelőzhető lett volna, hogy hemofíliás betegek fertőzött vért kapjanak


Egy DNS-alapú vércsoport-meghatározás életeket menthet

A jelenleg alkalmazott, szerológiai alapú vércsoport-meghatározásnál sokkal pontosabb az, amely a DNS-minták hasonlóságát keresi, olvasható a brit vérellátó szolgálat tanulmányában.


Saját vérét adta műtét közben a szívsebész

AP fotó

Az El Salvadorban jótékonysági munkát végző szívsebész a műtétet megszakítva adott vért nyolcéves betegének.


Törzskönyveztek egy gyógyszert limfóma ellen

A Rituxan nevű rákellenes gyógyszer új célra való felhasználását engedélyezte a közelmúltban az FDA, jelentik a gyártók, a Genentech és a Biogen.


| | | | | | | 8 | | |

Web Design & Development Prowebshop