ÚJ

Törzskönyveztek egy gyógyszert limfóma ellen

A Rituxan nevű rákellenes gyógyszer új célra való felhasználását engedélyezte a közelmúltban az FDA, jelentik a gyártók, a Genentech és a Biogen.


Az orvostudomány csatát nyert a gyermekkori leukémiával szemben

A diagnosztika és a kezelés terén elért eredmények azt jelentik, hogy a valaha halálos gyermekkori leukémia az esetek közel 90 százalékában hamarosan gyógyítható lesz, állítják amerikai szakemberek.


Megsemmisítették a fertőzött vérrel kapcsolatos aktákat Nagy-Britanniában

A brit kormány beismerte, hogy HIV fertőzött vérrel kezelt betegek szinte valamennyi aktája megsemmisült. Az 1980-as években és a 90-es évek elején hemofíliás és más betegek százával fertőződtek meg hepatitis C-vel vagy HIV-vel. A kormány tagadja, hogy szándékos eltussolás történt, és „sajnálatos” balesetnek nevezte a történteket.


Ítélet a kanadai Vöröskereszt ügyében

A kanadaiak történelmük legnagyobb közegészségügyi botrányának tartják, hogy a 80-as évek végén és a 90-es évek elején hemofiliás betegek fertőzött vérkészítményeket kaptak. Több mint ezer kanadai kapott HIV-fertőzést, és tovább 20 ezren hepatitis C-t.


Beteges sápadtság

Vérszegénységnek – anaemiának – általában azokat a vérrel kapcsolatos betegségeket nevezzük, amelyek a vörösvértesteket vagy a bennük található oxigénszállító hemoglobint befolyásolják.


A köldökzsinór-vér segíthet a leukémiás felnőtteken

Az újszülöttek köldökzsinórjából nyert vér egyes leukémiás felnőtteknél helyettesítheti a donortól kapott csontvelőt, állapították meg európai és amerikai kutatók. Mindedgig csontvelő-átültetéssel állították helyre a sugár- és kemoterápia után a leukémiás betegek immunrendszerét.


Az arzén gyógyíthatja a leukémiát

Az arzén, ez a mérgező gyomirtó-szer és egyben a krimiírók kedvenc gyilkos fegyvere a kutatók szerint alkalmas lehet a leukémia elsődleges kezelésére.


A hajfestés növelheti a limfóma kockázatát

A hetvenes évek közepe óta a non-Hodgkin limfóma előfordulása megkétszereződött, és senki nem tudja ennek az okát. Szakértők vegyszerekre gyanakszanak. Most amerikai kutatók jelentették, hogy azok a nők, akik 24 év vagy annál hosszabb idő óta festik a hajukat, nagyobb kockázatnak vannak kitéve non-Hodgkin limfóma szempontjából,


Az átültetett csontvelősejtek új szerephez jutnak az agyban.

A csontvelőből származó sejtek segíthetnek más szövetek sejtjeinek helyreállításában, közölték a Stanford Egyetem kutatói.


Természetes arcpír

Gondolta volna, hogy a Föld lakosságának hozzávetőleg egyharmada szenved vérszegénységben, túlnyomó többségük vashiány miatt? A vashiány a leggyakoribb táplálkozási hiánybetegségek közé tartozik. Leginkább a gyerekek, fogamzóképes korú nők, várandós és szoptató anyák, valamint az idősek körében fordul elő.


| | | | | | | | 9 | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop