ÚJ

A cannabinoidok a rák kezelésében

Korábbi vizsgálatok már kimutatták hogy a cannabinoidok csökkentik a rákellenes kezelés mellékhatásait. Most a Rostock-i Egyetemorvostudományi Központjának kutatói megvizsgálták a cannabinoidok közvetlen hatásának lehetőségét a rák kezelésében, és a British Journal of Pharmacology című szakfolyóiratban közölték áttekintő jellegű tanulmányukat.


Azonosítottak egy gént, amely segíthet a rák gyógyításában

Ausztrál tudósok azonosítottak egy gént, amely az immunválasz irányításban játszik kulcsszerepet és "segíthet a rák és az autoimmun betegségek gyógyításában".


Grill party? Olvassa el!

A grillezés során keletkező füst szó szerint a bőr alá is beivódik: a rákkeltő anyagok a bőrön át bekerülnek a szervezetbe, több mint belélegezve - állapították meg a Csinan-i Egyetem kutatói. Tanulmányukat az Environmental Science & Technology című tudományos folyóiratban közölték.


Lenyelhető kapszula a rák diagnosztikában

Apró elektronikus chipekkel és milliónyi génmódosított élő baktériummal teli lenyelhető kapszulát fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. A Science című tudományos folyóiratban publikálták eredményeiket.


A rákos áttétek képződését gátolja egy új hatóanyag

A Northwestern Egyetem kutatói egy olyan hatóanyagot azonosítottak, amely képes meggátolni a hasnyálmirigy- és más daganatok áttétképzését egérkísérletekben, írták a Science Translational Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók.


A rák-immunterápia hatásosabb férfiaknál

A monoklonális antitestekkel végzett modern immunterápia a kezeltek mintegy 20 százalékánál biztosít hosszú távon kedvező hatást több ráktípus esetében is. Egy nemzetközi kutatócsoport szerint azonban férfiaknál hatásosabb, mint a nőknél. A tanulmány a Science Translational Medicine című folyóiratban jelent meg.


A rák kimutatása: új műszer

Mindössze harminc perc alatt képes kimutatni vér- vagy vizeletmintából a rák markereit egy új eszköz, amelyet a tajvani Csung Cseng Egyetem kutatói fejlesztettek ki, öt év alatt.


Szokatlan új helyreállító műtét

Az 55 éves nőbeteg 2015 januárjában talált egy kinövést a nyelve alatt. Miután megállapították, hogy rákja van, manduláit, alsó ajkát, nyelve egy részét és az állát is el kellett távolítani. Azóta nem tud enni, inni és beszélni, munkáját is be kellett fejeznie.


Onkogenetikai eltérések feltérképezése

A leggyakoribb magyarországi daganatos betegségekre jellemző onkogenetikai eltérések feltérképezésére 1,46 milliárd forintot kap a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a 3DHISTECH Kft. szakembereiből álló konzorcium.


A rák kialakulása hasonló

Hasonlóan kezdődhet a vese, a máj, a gyomor és a hasnyálmirigy daganata: az érett sejtek néha "visszafejlődnek", gyorsan osztódó őssejtekként viselkednek a St. Louis-i Washington Orvostudományi Egyetem kutatói szerint.


| 2 | | | | | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop