ÚJ

Génhiba és a rák kapcsolata

Tudósok elsőként azonosítottak egy génhibát, mely számos rákfajta kialakulásával hozható összefüggésbe. A Maryland-i Howard Hughes Medical Institute kutatói megállapították, hogy a hibás gén felelős lehet agydaganatok, vastagbéldaganatok, gyomorrák és tüdőrák kialakulásáért.


Forradalmi változás a rákgyógyszerek terén

Dr. Folkman

Az FDA törzskönyvezte az Avastin nevű gyógyszert, amelynek alkalmazásától igen nagy előrelépést jósolnak a rákgyógyászatban.


Daganatsebészet kés nélkül – ultrahanggal

Egy új, kísérleti technológiával az orvosok a hagyományos sebészeti eljárások helyett ultrahanggal végezhetik el a daganatok megsemmisítését. Azok számára jelenthet ez elsősorban könnyebbséget, akik túlságosan rossz állapotban vannak ahhoz, hogy műtétet lehessen elvégezni rajtuk.


Rákkeltő étkezés - Befolyásolja-e az étkezés a daganathajlamot?

Mindennapi eledelünk beteggé tehet, de meg is védhet bennünket a betegségekkel szemben. E kérdésben nagyon fontos szerepet játszanak a rostanyagok.


Molekuláris támadás a rák ellen

Gyógyszergyári kutatók ígéretes válaszokat találtak egy a rákkutatókat több mint egy évtizede izgató kérdésre: Hogyan lehet kijavítani az elromlott molekuláris hulladéklerakó rendszert? A figyelem középpontjában a p53 nevű protein áll, amely felfedezi a rákossá váló sejteket, és beindítja az apoptózisnak nevezett programozott sejthalál folyamatát.


Alvással a rák ellen

David Spiegel professzor, a Stanford-egyetem kutatója szerint az alvás megváltoztatja a szervezet hormonháztartását, a hormonális egyensúly zavarai viszont hatással lehetnek a rák kialakulására.


A rák átrendezi a géneket

A tudósok felfedezték, hogy a rák sok tekintetben hasonlóan működik a számítógépes szövegszerkesztő „kivágás–beillesztés funkciójához.


Az elektronikus orr kiszimatolja a rákos daganatot

A római egyetemen olyan elektronikus eszközt fejlesztettek ki, amely a beteg leheletének elemzésével meg tudja állapítani a tüdőrák jelenlétét.


A ráksejteket szelektíve támadó vírust készítettek.

A legtöbb rákellenes kezelés hátránya az, hogy a beteg sejtek mellett az egészséges sejtek is károsodnak. Az olyan eljárásoknak, melyek szelektíve csak a ráksejteket pusztítják el, a jelenlegi kezelési módszerekkel szemben igen előnyösek lennének.


Reménykeltő kísérletek rák-gyógyszerekkel

Két nem is olyan új rák ellenes gyógyszer, az Avastin és az Erbitux kísérleteinek felújítása kelt reményeket.


| | | 23 | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop