ÚJ

Áttétképződést segítő élelmiszerek

A spárgában, a szárnyasokban és más élelmiszerekben is megtalálható, aszparagin nevű aminosav csökkentése, illetve blokkolása megnehezítette az áttétek képződését. A Cancer Research UK brit rákkutató intézet cambridge-i munkatársai a mellrák egy agresszív formáját vizsgálták egereken. Eredményeikről a Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban számoltak be.


Helyi immunterápia

A rák minden nyomát, még a távoli áttéteket is elpusztította egerekben két immunstimuláns szer, amelyből kis mennyiséget fecskendeztek közvetlenül a daganatba a Stanford Egyetem kutatói. A tanulmány a Science Translational Medicine című tudományos folyóiratban jelent meg.


Rákszűrés laborteszt

Újabb nagy előrelépés a rákkutatásban: olyan új módszert dolgoztak ki, mellyel a vérből kimutathatók a leggyakoribb ráktípusok. Az amerikai Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem tudósainak kutatási eredménye a Science című tudományos folyóiratban jelent meg.


Egyre több csonttumoros végtag menthető meg transzplantációval

Húsz-harminc évvel ezelőtt az elsődleges csontdaganatok rendszerint a végtag amputációjával végződtek, az elmúlt 30 évben a sebészet és az onkológia fejlődésével vált lehetővé ezeknek a végtagoknak a megtartása - mondta el Perlaky Tamás, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika tanársegédje.


Különleges izotópok a rákkutatás számára

A jövőben különleges izotópokat bocsájt a rákkutatók rendelkezésére az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN). Az új CERN-Medicis berendezést a héten mutatták be Genfben, hamarosan elsőként fog radioizotópokat előállítani a rákkutatás számára.


Bélbaktériumok és az onkológia

A bélbaktériumok hatással lehetnek arra, hogy miként reagálnak a daganatos betegek a kezelésre - derült ki két tanulmányból is, amelyet a Science című tudományos folyóiratban tettek közzé a Texas Egyetem MD Anderson Rákkutató Intézetének kutatói.


Elmosódott szerkezetű fehérjék: új modell

Egy új általános fehérjemodellt vázolt fel Fuxreiter Mónika, az MTA-DE Fehérjedinamikai Kutatócsoport vezetője. Az elmosódott szerkezetű fehérjék elméletének alapja az elmosódott szerkezetű fehérjekomplexek felfedezése.


Új eszköz a rák azonosítására

Tíz másodperc alatt kimutatja a rákos szövetet egy toll formájú eszköz, amelyet a Texas Egyetem tudósai fejlesztettek ki. A tanulmányt a Science Traslational Medicine című szaklap közölte. A kutatók szerint a műszer "gyorsabbá, biztonságosabbá és pontosabbá" teheti a daganat eltávolítását, használatával elkerülhető, hogy a rákos szövet maradványai visszamaradjanak.


Videó a rák terjedéséről

A Tokiói Egyetem és a Riken Intézet kutatói filmre vették, hogyan terjednek és képeznek áttéteket a ráksejtek egerek szervezetében. Az egészséges szövetek zöld színben, a ráksejtek intenzív vörösben látszanak a filmen. Azt remélik, hogy az új technológia segít megmagyarázni, hogyan zajlik a folyamat.


Az alkoholfogyasztás fokozza a mellrák kockázatát

A Rákkutatási Világalap (WCRF) jelentése szerint már napi 10 gramm alkohol, fél pohár bor vagy kis adag sör fogyasztása kilenc százalékkal növeli a menopauza után a mellrák kockázatát. A jelentéshez a szervezet 12 millió nő kórtörténetét feldolgozó több mint száz tanulmány adatait elemezte.


| | 3 | | | | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop