ÚJ

Miért ritka a rák az elefántoknál?

Tudósok úgy vélik, feltárták annak okát, miért nem lesznek rákosak az elefántok, holott hatalmas testüket jóval több sejt alkotja. A Utahi Egyetem rákkutatással foglalkozó Huntsman Intézetének és az elefántok megóvásával foglalkozó Ringling Bros. Center for Elephant Conservation kutatói közölték eredményeiket a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban.


A rák megelőzése életmódváltással

Huszonnégy daganatos betegség 13 kockázati tényezőjét azonosították ausztrál kutatók, akik az Australian and New Zealand Journal of Public Health című folyóiratban közölték tanulmányukat.


Megnyugodhatnak a kis emberek?

Összefügghet a testmagasság és a rák kockázata - erősítette meg a korábbi elméletet egy svéd kutatás, mely ötmillió svéd ember adatait elemezte, egy 50 éves időszakban.


Új módszer a rákot okozó genetikai mutációk azonosítására

Egy új módszert, "genomszerkesztési módszert" dolgozott ki egy nemzetközi kutatócsapat a daganatos betegségeket okozó genetikai mutációk pontos azonosítására - mondta el Csabai István fizikus, egyetemi tanár.


Elégtelen a rák kezelése

Évente milliók halnak meg világszerte rákban, mert nem jutnak hozzá a szükséges műtéthez vagy sugárkezeléshez a The Lancet Oncology brit orvosi folyóiratban közölt adatok szerint.


Immunonkológia

Az immunrendszer képes felismerni és elpusztítani a daganatsejteket – ezt használja ki az immunonkológia. A néhány éve zajló kutatások bizonyos betegségek esetén (melanoma, tüdőrák) kiemelkedő eredményeket hoztak, és jelenleg is zajlanak a más daganatokat (tüdő-, emlő-, vese- és prosztatarák) érintő ígéretes kutatások – számolt be dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi docense,


Implantátum állíthatja meg a ráksejtek terjedését

Apró, szivacsszerű implantátum söpörheti ki a ráksejteket a szervezetből. Az úttörő gyógymódot amerikai tudósok egereken tesztelték.


A rák és az éjszakai műszak

A hollandiai Erasmus Egyetem kutatói egérkísérletekben egyértelműen kimutatták, hogy a rendszertelen alvás rákot okoz. A Current Biology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a váltott műszakban dolgozóknál gyakoribb a daganatos betegség.


Újabb ismeretek az agyi áttétek kezelésében

A koponya besugárzása nem javítja az agyi áttétes betegek túlélési esélyeit, károsítja a memóriát, a kognitív funkciókat és a beszédet - közölték a Mayo Klinika és a Texasi Egyetem kutatói az Amerikai Onkológiai Társaság chicagói kongresszusán.


13 évvel kialakulása előtt diagnosztizálható a rák?

A Harvard Egyetem és az Északnyugati Egyetem kutatói fedezték fel, hogy kicsiny, de jelentős változások mennek végbe a szervezetben már több mint egy évtizeddel azelőtt, hogy diagnosztizálnák a rákot.


| | | | | 6 | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop