ÚJ

Az inzulin természetes lebomlását lassítja egy újonnan felfedezett vegyület

Az inzulin természetes lebomlását lassítja állatoknál az a vegyület, amelyet amerikai tudósok fedeztek fel, és amely alapján a cukorbetegség új gyógymódja fejleszthető ki az embereknél.


Az inzulinpumpa, a hasnyálmirigy átültetés és az őssejt terápia

A kívülről származó inzulin az egyetlen módja az 1-es típusú cukorbetegek életben tartásának, mivel az ő szervezetük már nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni. A betegséget autoimmun folyamatnak tartják, ami az jelenti, hogy a beteg szervezet elpusztítja a saját hasnyálmirigyben található inzulintermelő sejteket.


Jó hír a cukorbetegeknek

Az Archives of Internal Medicine-ben megjelent cikk szerint a bab fogyasztása jót tesz a cukorbetegeknek, csökkenti a szívkoszorúér betegség kockázatát és javítja a glikémiás kontrollt.


Vérteszt segíthet a cukorbetegség okozta halálozás kockázatának megállapításában

Ausztrál kutatók szerint egyszerű vértesztek segíthetnek a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggő halálozás kockázatának megállapításában.


Tinédzsereknél már jelentkezhet a cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegkárosodás

A gyermekkori cukorbetegséggel tizenéves korukra már problémamentesen együtt tudnak élni a gyerekek. Érdemes azonban odafigyelni a diabétesz szövődményeire is. A diabéteszes neuropathia felnőttkorban, megfelelő kezelés nélkül lábamputációhoz vezethet.


Hasnyálmirigyet utánzó inzulinpumpa

Hasnyálmirigyet utánzó inzulinpumpát fejlesztettek ausztrál kutatók, hogy megelőzzék az 1-es típusú cukorbetegeknél az életveszélyes rohamokat és a kómát.


Rövid séták csökkenthetik az időskori cukorbetegség kockázatát

Az étkezések utáni negyedórás séta megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását az idős embereknél. A több rövid gyaloglás éppoly hatásos, mint a napi egy hosszú - mutatta ki egy amerikai tanulmány.


A vérnyomás és a koszorúérbetegség kockázata cukorbetegeknél

2-es típusú diabetes diagnózisa esetén igen valószínű, hogy a kezelőorvos vércukor csökkentő gyógyszereket, statinokat és vérnyomáscsökkentőket fog felírni. A vérnyomás agresszív kezelése cukorbetegek esetén, és a hiedelem, hogy "minél alacsonyabb, annál jobb", a 90-es évek vizsgálatain alapul. Ezt azonban mostanában megkérdőjelezik, mert a korábbiaknak ellentmondó bizonyítékok kerültek elő. A vizsgálat eredményeit a Diabetes Care című orvosi folyóirta 2013 május 20-i számában közölték.


Hirtelen vércukoresés cukorbetegeknél

Alacsony vércukorról (hipoglikémia) beszélünk, ha a vércukorérték 3 mmol/l alá csökken. A normális éhgyomori vércukorérték 3-6 mmol/l között van.


Diabétesz és szájápolás

Sokan nem is gondolnák, hogy összefüggés van a diabétesz és a szájüreg egészsége között. A kezeletlen diabétesz fokozza a szájüregi betegségek, például az fogínygyulladás kockázatát. Gondos ápolással azonban sikerül megőrizni a fogak és az íny egészségét.


| | | 4 | | | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop