Rövid séták csökkenthetik az időskori cukorbetegség kockázatát

Az étkezések utáni negyedórás séta megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását az idős embereknél. A több rövid gyaloglás éppoly hatásos, mint a napi egy hosszú - mutatta ki egy amerikai tanulmány.


A vérnyomás és a koszorúérbetegség kockázata cukorbetegeknél

2-es típusú diabetes diagnózisa esetén igen valószínű, hogy a kezelőorvos vércukor csökkentő gyógyszereket, statinokat és vérnyomáscsökkentőket fog felírni. A vérnyomás agresszív kezelése cukorbetegek esetén, és a hiedelem, hogy "minél alacsonyabb, annál jobb", a 90-es évek vizsgálatain alapul. Ezt azonban mostanában megkérdőjelezik, mert a korábbiaknak ellentmondó bizonyítékok kerültek elő. A vizsgálat eredményeit a Diabetes Care című orvosi folyóirta 2013 május 20-i számában közölték.


Hirtelen vércukoresés cukorbetegeknél

Alacsony vércukorról (hipoglikémia) beszélünk, ha a vércukorérték 3 mmol/l alá csökken. A normális éhgyomori vércukorérték 3-6 mmol/l között van.


A cukros üdítők fogyasztása 22 százalékkal növelheti a diabétesz kockázatát

Napi egyetlen doboz cukros üdítőital elfogyasztása 22 százalékkal növelheti a diabétesz kialakulásának kockázatát - derült ki egy nagyszabású európai tanulmányból.


Diabétesz és szájápolás

Sokan nem is gondolnák, hogy összefüggés van a diabétesz és a szájüreg egészsége között. A kezeletlen diabétesz fokozza a szájüregi betegségek, például az fogínygyulladás kockázatát. Gondos ápolással azonban sikerül megőrizni a fogak és az íny egészségét.


Az ülés gyakori megszakítása az edzésnél is fontosabb a cukorbetegség megelőzésében

A cukorbetegség megelőzése szempontjából fontosabb, hogy az ember félóránként felálljon az íróasztal mögül egy-egy öt perces sétára, mint az, hogy rendszeresen lejárjon az edzőterembe - derült ki egy új tanulmányból.


A trigliceridszint és a diabétesz összefüggése

A 2. típusú diabétesz progresszív betegség, és számos szövődménye lehet. A magas triglicerid-szint valószínűsíti a diabétesz kialakulását, de szerencsére jó eséllyel csökkenthető.


A "light" italok növelik a diabétesz kialakulásának kockázatát

A világszerte elterjedt meggyőződés ellenére az édesítőszert tartalmazó "light" italok növelik a nőknél a diabétesz kialakulásának kockázatát, jobban, mint az általános cukrot tartalmazók.


A rejtett cukorbetegség

Ha valaki gyakran szomjas, állandóan fáradt, zavaros a látása és viszket a bőre, lehet, hogy fel nem ismert diabéteszben szenved.


Először kapták "lencsevégre" az inzulin "dokkolását" a sejtekhez

Először kapta "lencsevégre" egy nemzetközi kutatócsoport, hogy az inzulin miként "dokkol" a sejtek felületén, a folyamat megismerése segít olyan új készítmények kifejlesztésében, amelyek egyaránt hatásosak az 1-es és 2-es típusú diabéteszben.


| | | | 5 | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop