ÚJ

Egy fehérje magas szintje csökkenti a 2. típusú diabétesz kockázatát

Harvardi kutatók megállapították, hogy az adiponectin nevű fehérjének gyulladáscsökkentő és az inzulinérzékenységet fokozó hatása van, így a 2. típusú diabétesz kockázatát is csökkenti.


Vérvétel? Csak egy szúnyogcsípés!

Nemsokára jóval kevésbé fájdalmas módszer áll majd rendelkezésére azoknak a cukorbetegeknek, akiknek rendszeresen kell ellenőrizniük a vércukorszintjüket. A jelenlegi módszer, hogy az ujjbegyből vesznek mintát, fájdalmas, kényelmetlen és időigényes.


Ön cukorbeteg lesz?

Az amerikai felnőttek jelentős része szerint egy krónikus betegség fellépése rosszabb, mint egy válás, vagy a munkahely elvesztése. Sokan félnek a krónikus betegségektől, de ez nem elég ahhoz, hogy megváltoztassák például az étrendjüket vagy más szokásaikat.


Egy gyakori gyermekkori vírus váltja ki az 1-es típusú diabetest

A humán parechovirus ártalmatlan vírus, a legtöbb kisded néhány tünet kíséretében átvészeli a fertőzést. A legújabb kutatások azonban felvetették, hogy az arra hajlamos egyénekben ez a mikroba váltja ki az 1-es típusú diabetest. Erre a következtetésre a Norvég Közegészségügyi Intézet munkatársai jutottak.


Inzulint kiválasztó őssejtet állítottak elő

Amerikai tudósok megtalálták a módját annak, hogy humán embrióból származó őssejteket olyan sejtekké alakítsanak át, amelyek inzulint választanak ki, és egereknél gyógyítják a diabéteszhez hasonló állapotot.


Diabéteszes láb és a HBO-terápia

A „diabéteszes láb” és a vele járó fekélyek a cukorbetegségben szenvedőket érintő egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődmény, ami akár a láb amputáláshoz is vezethet. A cukorbetegek krónikus, nem gyógyuló sebei változó mértékben, de mindig oxigénhiányosak. A sebgyógyulás szempontjából lényeges, számos élettani folyamat oxigént igényel, így a HBO-kezeléssel sikeresen segíthető a gyógyulás, illetve a kóros folyamat megállítása.


A diabétesz kockázatáról árulkodó gének

A 2. típusú diabétesz egyre gyakoribb világszerte, ma már gyerekeknél is megtalálható. Elsősorban a sokat evő és a keveset mozgó emberek betegsége. Egy nemzetközi kutatócsoport öt olyan DNS területet talált, amelyek a 2. típusú cukorbeteg esetek 70 százalékáért felelős lehet.


Őssejtek a cukorbetegség gyógyításában

Amerikai tudósoknak emberi csontvelőből vett őssejtekkel sikerült kijavítaniuk diabéteszes egerek inzulintermelő hasnyálmirigyét. Az eljárást lehetővé teszi az emberi diabétesz kezelését is. A bármely más sejtté átalakulni képes őssejtekkel diabéteszes egereket oltottak be. Három hét elteltével kimutatták, hogy az állatok szervezete több egér-inzulint termel, mint azoké, akiket nem kezeltek, és alacsonyabb volt a vércukorszintjük is.


A munkahelyi stressz fokozza a szívbetegség és a diabetes kockázatát

A krónikus stressz hatással van a szívre, ezért a University College London egy kutatócsoportja 10 308 brit közalkalmazottat követett 14 éven át, különös tekintettel a stressz fokára és a metabolikus szindrómára mint a szívbetegség és a 2. típusú diabetes kockázati tényezőire.


Egy génhiba okozhatja az elhízást és a diabetest?

Az inzulinrezisztenciát okozó hibás gén jelenléte elhízáshoz és diabeteshez vezethet, írják francia kutatók.


| | | | | | | 8 | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop