Egy gyakori gyermekkori vírus váltja ki az 1-es típusú diabetest

A humán parechovirus ártalmatlan vírus, a legtöbb kisded néhány tünet kíséretében átvészeli a fertőzést. A legújabb kutatások azonban felvetették, hogy az arra hajlamos egyénekben ez a mikroba váltja ki az 1-es típusú diabetest. Erre a következtetésre a Norvég Közegészségügyi Intézet munkatársai jutottak.


Inzulint kiválasztó őssejtet állítottak elő

Amerikai tudósok megtalálták a módját annak, hogy humán embrióból származó őssejteket olyan sejtekké alakítsanak át, amelyek inzulint választanak ki, és egereknél gyógyítják a diabéteszhez hasonló állapotot.


Diabéteszes láb és a HBO-terápia

A „diabéteszes láb” és a vele járó fekélyek a cukorbetegségben szenvedőket érintő egyik leggyakoribb és legsúlyosabb szövődmény, ami akár a láb amputáláshoz is vezethet. A cukorbetegek krónikus, nem gyógyuló sebei változó mértékben, de mindig oxigénhiányosak. A sebgyógyulás szempontjából lényeges, számos élettani folyamat oxigént igényel, így a HBO-kezeléssel sikeresen segíthető a gyógyulás, illetve a kóros folyamat megállítása.


A diabétesz kockázatáról árulkodó gének

A 2. típusú diabétesz egyre gyakoribb világszerte, ma már gyerekeknél is megtalálható. Elsősorban a sokat evő és a keveset mozgó emberek betegsége. Egy nemzetközi kutatócsoport öt olyan DNS területet talált, amelyek a 2. típusú cukorbeteg esetek 70 százalékáért felelős lehet.


Őssejtek a cukorbetegség gyógyításában

Amerikai tudósoknak emberi csontvelőből vett őssejtekkel sikerült kijavítaniuk diabéteszes egerek inzulintermelő hasnyálmirigyét. Az eljárást lehetővé teszi az emberi diabétesz kezelését is. A bármely más sejtté átalakulni képes őssejtekkel diabéteszes egereket oltottak be. Három hét elteltével kimutatták, hogy az állatok szervezete több egér-inzulint termel, mint azoké, akiket nem kezeltek, és alacsonyabb volt a vércukorszintjük is.


A munkahelyi stressz fokozza a szívbetegség és a diabetes kockázatát

A krónikus stressz hatással van a szívre, ezért a University College London egy kutatócsoportja 10 308 brit közalkalmazottat követett 14 éven át, különös tekintettel a stressz fokára és a metabolikus szindrómára mint a szívbetegség és a 2. típusú diabetes kockázati tényezőire.


Édes élet - cukorbetegséggel élni... (1.)

A cukorbetegség - avagy a diabétesz - napjaink leggyakoribb anyagcsere-betegsége, ám korántsem tipikus civilizációs „ártalom”. Már az ókorban is ismerték, elharapódzni mégis közel száz éve kezdett, elsősorban a nyugati, iparosodott országokban, ahol a megváltozott életvitel és a helytelen táplálkozási szokások kedvező feltételeket teremtettek e betegséghez...


Egy génhiba okozhatja az elhízást és a diabetest?

Az inzulinrezisztenciát okozó hibás gén jelenléte elhízáshoz és diabeteshez vezethet, írják francia kutatók.


Cukorbetegség és életminőség

Magyarországon nagyjából 600 ezer felismert diabéteszesről tudunk, közülük mintegy 100 ezer beteg él Budapesten. A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete többek között őket is várja 2005. március 21-én, az Almássy Téri Szabadidőközpontba, ahol a „Cukorbetegség és életminőség” című negyedéves programsorozat keretében kínálnak tudományos és gyakorlati ismereteket és ingyenes szűrővizsgálati lehetőségeket.


Édes élet - cukor nélkül: Tippek cukorbetegeknek

A cukorbetegség olyan kórság, melyben a vér szőlőcukorszintje rendellenesen magas, a szervezet nem termel kellő mennyiségű inzulint, avagy nem használja azt megfelelő módon. A betegség kezelésének fő célja a vércukorszint normális határértékeken belül tartása. Ehhez adunk néhány kiegészítő ötletet.


| | | | | | | | 9 | |

Web Design & Development Prowebshop