ÚJ

Cukorbetegség és életminőség

Magyarországon nagyjából 600 ezer felismert diabéteszesről tudunk, közülük mintegy 100 ezer beteg él Budapesten. A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete többek között őket is várja 2005. március 21-én, az Almássy Téri Szabadidőközpontba, ahol a „Cukorbetegség és életminőség” című negyedéves programsorozat keretében kínálnak tudományos és gyakorlati ismereteket és ingyenes szűrővizsgálati lehetőségeket.


Nincs kapcsolat a gyerekkori védőoltások és a cukorbetegség között

Nincs bizonyíték arra nézve, hogy a gyermekkori oltások növelnék az I. típusú, más néven inzulinfüggő diabétesz kockázatát, olvasható egy dán tanulmányban.


Vírussal kezelt 1. típusú diabétesz

A vírusok egyaránt képesek az autoimmun betegségek okozására és megelőzésére. Ennek a kettősségnek a jobb megértése érdekében a kaliforniai La Jolla allergológiai és immunológiai intézet kutatója, Matthias von Herrath és munkatársai prediabetikus állapotban levő egereket vírusfertőzésnek tettek ki.


Vigyázzunk a cukorbetegség elleni gyógyszerekkel!

A szívelégtelenségben szenvedő betegeknek különösen óvatosnak kell lenniük a diabétesz elleni új gyógyszerek, az Avandia és az Actos szedésével. Mindkét gyógyszer igen alkalmas a cukorbetegség kezelésére, de ronthat a szívelégtelenségben szenvedők állapotán, mely öt éven belül 50%-ban halálhoz vezet, közölte az American Heart Association és az American Diabetes Association az új irányelveket megadó közös közleményében.


Nem kell több inzulininjekció?

Mintegy 1 millió amerikai szenved 1. típusú diabéteszben. A cukorbetegségnek ennél a fajtájánál a beteg immunrendszere a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit támadja meg.


Cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség kezelésének fő célja a vércukorszint normális határértékeken belül tartása, amennyire ez lehetséges. A tökéletesen normális szintet nehéz elérni, de minél inkább sikerül a vércukrot a normál tartományban tartani, annál kevésbé valószínű, hogy átmeneti és hosszú távú szövődmények alakulnak ki. A vércukorszint pontos beállításának legfőbb veszélye a "túlkezelés" nagyobb valószínűsége, ami alacsony vércukorszintet eredményez (hipoglikémia).


Cukorbetegség: a kezelés ellenőrzése

A vércukorszintek követése a cukorbetegség gondozásának nélkülözhetetlen része. Habár a vizeletet is lehet vizsgálni, van-e benne szőlőcukor, a vizelet ellenőrzése nem megfelelő módja a kezelés követésének és a terápia irányításának. Szerencsére a vércukorszint ma már könnyen mérhető otthon is.


Cukorbetegség - hipoglikémia, ketoacidózis

Mind az inzulin, mind a szájon át szedhető gyógyszerek túl nagy mértékben csökkenthetik a vércukorszintet, ami hipoglikémiát okoz. Hipoglikémia előfordulhat akkor is, ha a cukorbeteg nem eleget, vagy nem időben eszik, vagy evés nélkül sokat mozog.


Cukorbetegség tünetei

A cukorbetegség első tünetei a magas vércukorszint közvetlen hatásaival kapcsolatosak. Mikor a vércukorszint 160-180 mg/dl (8,9-10 mmol/l) fölé emelkedik, a szőlőcukor bejut a vizeletbe. Amikor a szint még magasabbra emelkedik, a nagy mennyiségben ürített szőlőcukorral együtt a vesék (hígításként) több vizet választanak ki. Mivel a vesék igen sok vizeletet állítanak elő, a cukorbeteg gyakorta nagy térfogatokat vizel (poliuria). A jelentős mennyiségű vizelet ürítése kóros szomjúságot hoz létre (polidipszia).


Cukorbetegség: szájon át szedett vércukorszint-csökkentő gyógyszerek

A szájon át szedhető szulfonilurea csoportba tartozó gyógyszerekkel, mint a glipizid, gliburid, glibenklamid, tolbutamid és klorpropamid, gyakran megfelelően csökkenthető a vércukorszint a II-es típusú cukorbetegekben, de nem hatásosak az I-es típusú cukorbetegségben.


| | | | | | | | 9 | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop