ÚJ

Cukorbetegség - inzulin pótlás

Az I-es típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy nem tud inzulint termelni, így az inzulint pótolni kell. A pótlást csak injekcióval lehet végrehajtani, az inzulint nem lehet szájon át bevenni, mivel az a gyomorban elroncsolódik. Az inzulin új kiszerelési formáit, pl. az orrsprayt, most próbálják ki. Eddig ezekkel az új formákkal nem túl jók a tapasztalatok, mert a felszívódásbeli különbségek problémákhoz vezettek az adag meghatározásában.


Cukorbetegség okai

Cukorbetegséget okoz, ha a szervezet nem termel elég inzulint a normális vércukorszint fenntartásához, vagy ha a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulinra. Az I-es típusú diabétesz mellituszban (inzulin-függő diabétesz) szenvedők inzulinból a szükségesnél kevesebbet, vagy egyáltalán nem termelnek.


Cukorbetegség kórisméje

A cukorbetegség kórisméjét akkor állítják fel, mikor a vércukorszint kóros mértékben magas. Az évenkénti rutinvizsgálatok, vagy munkába állás és sporttevékenység előtt végzett általános orvosi vizsgálat során a vércukorszinteket gyakran ellenőrzik.


Cukorbetegség szövődményei

A megemelkedett vércukorszint idővel károsítja az ereket, idegeket és más belső struktúrákat. Összetett cukor alapú anyagok épülnek be a kis vérerek falába, amitől megvastagodnak és áteresztővé válnak. Ahogy vastagodnak, egyre kevesebb és kevesebb vért szállítanak, különösen a bőrbe és az idegekbe.


Az inzulinkezelés ellenőrzése

A ritkábban előforduló, 1-es típusú, legtöbbször fiatal korban jelentkező cukorbetegség (diabétesz) esetén mindig inzulinkezelés szükséges. A hasnyálmirigy béta-sejtjei nem termelnek megfelelő mennyiségű inzulint, ilyenkor a kezelés a beteg életben tartását szolgálja.


Mikor beszélünk cukorbetegségről?

A cukorbetegség szövődményeinek kialakulása leginkább a vércukorértékektől függ, emellett szerepet játszhat a cukorbetegség fennállásának időtartama, valamint a beteg öröklött adottságai is. Előbbiek közül a vércukorérték az, ami kezeléssel (diéta, tabletta, inzulin) és megfelelő gondozással befolyásolható.


Fókuszpontban a cukorbetegség

A cukorbetegség nem újkeletű betegség, bár a modern életforma és táplálkozási szokások mellett mind gyakoribbá válik. Az ókori gazdag, jómódú családokban is meglehetősen gyakran fordult elő ez az egész szervezetet apránként felemésztő baj. A nagy környezeti csapások, háborúk idején, amikor alig volt mit enni, sokkal ritkábban fordult elő. Ez is azt bizonyítja, hogy a teljes jólét is kárunkra válhat, ha nem tudunk azzal megfelelően bánni.


Babasúly és cukorbetegség

Korábbi vizsgálatok feltételezték, hogy a gyermek születési súlya és az 1-es (!) típusú cukorbetegség között összefüggés lehet.


Miért cukorbetegek a kövér emberek?

A cukorbetegség súlyos következményei közismertek. Ugyanúgy régen ismert, hogy van összefüggés a kövérség és a 2. típusú diabetes kialakulás között, a betegség sok esetben egy kiadós fogyókúra után eltűnhet.


A hemoglobin és a magas vércukorszint

Az emelkedett vércukorszint következtében módosul a vérben az oxigénszállító-molekulának, a hemoglobinnak a szerkezete.


10 | | | | | | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop