ÚJ

Csíraölő hatásuk van egyes szemben lévő fehérjéknek

Csíraölő hatásuk van egyes szemben található fehérjéknek a Kaliforniai Egyetem kutatóinak felfedezése szerint, amely olcsó, mikrobák elleni szerek kifejlesztéséhez vezethet.


Másként látnak a nők és a férfiak

A nők jobbak a színek között lévő apró különbségek megállapításában, a férfiak viszont ügyesebben követnek a szemükkel mozgó tárgyakat - állapították meg amerikai kutatók.


A Millenárison lelt új otthonra a Láthatatlan Kiállítás

A Millenárison lelt új otthonra a Láthatatlan Kiállítás: tágasabb hely és megújult forma várja az érdeklődőket.


A bionika adhat reményt a látássérült embereknek

Számos helyen kutatják világszerte, hogy miként állíthatnák vissza a látássérült páciensek látását a lehető legteljesebben, illetve hogyan javíthatják az érintettek életminőségét: Roska Tamás akadémikus a Magyar Bionikus Látásközpontban zajló, Németh János szemészprofesszorral közösen felügyelt, reményt keltő bionikai kutatásokról is beszélt az MTI-nek.


A szürkehályog-operáció megóvhat a csípőműtéttől

Az idős emberek gyakran azért esnek el és szenvednek súlyos csonttörést, mert a lassan, de visszafordíthatatlanul kifejlődő szürkehályog miatt rosszul látnak. Amerikai kutatók vizsgálata egyértelműen bizonyította, hogy a szemészeti beavatkozás megelőzheti a súlyos, több órás csontműtétet.


A rövidlátás kulcsa a Bounty lázadóinak leszármazottai génjeiben van?

A Bounty hadihajó lázadóinak leszármazottai között a világon az egyik legalacsonyabb a rövidlátóak aránya egy ausztrál kutatás szerint, amely azonosítani akarja a látásproblémáért felelős géneket.


Egerek farkasvakságát gyógyították sejtátültetéssel

Fényérzékelő idegsejtek átültetésével sikerült jelentősen javítani farkasvakságban szenvedő egerek látását - közölték brit kutatók.


Gyakoriak a szemproblémák az űrben hosszabb időt töltött asztronautáknál

Agy- és szemproblémák mutathatók ki azoknál az asztronautáknál, akik legalább egy hónapot az űrben töltöttek - állapították meg amerikai kutatók.


Emberi őssejtekkel gyógyítottak vak patkányokat

Emberi szemből vett őssejtek segítségével nyertek vissza látásukból valamennyit vak patkányok - számolt be brit kutatók eredményéről a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).


Színkód színvakoknak

Az észak-portugáliai Portóban élő színvakok számára könnyebbé vált a színes ceruzák kiválasztása, a metróvonalak felismerése vagy a tájékozódás a kórházakban, hála a Miguel Neiva formatervező által létrehozott kódnak, amelyet a szerző az egész világon el szeretne terjeszteni.


10 | | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop