ÚJ

Csecsemőkori szemvizsgálat: minden tizedik gyermek érintett

Tíz egészségesnek vélt kisgyermek közül egynek a szeme beteg, ez három esetben kancsalságot takar. A betegség gyógyítható, az eredményes kezeléshez azonban fontos, hogy időben felismerjék a rendellenességet. A kancsalság szűrése hagyományos, pupillatágításos vizsgálattal is végezhető, ennél azonban már van barátságosabb speciális megoldás is.


Felmérés: az ötven év felettiek 13 százaléka vak vagy látássérült

Az ötvenéves és annál idősebb emberek 13,5 százaléka vak vagy látássérült, ami mintegy 250 ezer embert jelent országszerte, pedig a vakságot az esetek csaknem felében meg lehetne előzni - közölte a felmérést végző Semmelweis Egyetem (SE) pénteken az MTI-vel.


Gyakori látászavarok

Az információk döntő többségét a látással, szemünk segítségével szerezzük, ezért legfontosabb érzékszervünk a szem.


Újra lát

Sikeresen ültettek be mesterségesen tenyésztett disznó szaruhártyát emberi szembe szeptemberben - jelentette be a héten a kínai Shandong szemészeti intézet.


Lézerrel okoztak súlyos szemsérülést egy pilótának

Súlyosan megsebesítették a szemén lézerrel a British Airways légitársaság egyik pilótáját leszálláskor a Heathrow repülőtéren, a brit pilóták szakszervezete megkongatta a vészharangot.


Szemcsepp szürkehályog kezelésére

A kaliforniai -San Francisco (UCSF) egyetem kutatói azonosítottak egy vegyületet, mely szemcsepphez hozzáadva egerekben és emberi szemlencse szövetben helyreállította a szemlencse áttetszőségét. A felfedezés lehetővé teheti majd a szürkehályog konzervatív kezelését. Az eredményeket a Science folyóiratban közölték.


Vakságot okozott egy szemműtéteknél használatos készítmény

Egy szemészeti műtéteknél használatos készítmény okozott vakságot 13 betegnél, és súlyos szemkárosodást további 28 esetben Spanyolországban - közölte a sajtó a hét végén a spanyol egészségügyi hatóságokra hivatkozva.


Jól van a retina beültetett japán nő

A japán nő jól van, tisztábban lát, szövődmény nem alakult ki. A betegnek makula degenerációja, vagyis sárgafolt pusztulása volt, amely vakságot okozhat. Japánban a körülbelül 700 ezer embert érint a betegség.


Másfél millió ember nem jár látásvizsgálatra

Másfél millió ember nem jár rendszeresen látásvizsgálatra Magyarországon, és - bár szüksége lenne rá - nem hord szemüveget, vagy nem megfelelő szemüveget használ - mondta a Magyar Látszerészek Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.


A fény megelőzi a rövidlátás kialakulását?

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című folyóiratban megjelent egy tanulmány, melyet ausztrál szerzők kínai kisiskolásokkal végeztek. A szerzők azt vizsgálták, hogy milyen hatással van az első osztályos gyerekek látására, ha napi 40 perccel hosszabb ideig játszanak a szabadban.


| | | | 5 | | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop