ÚJ

Glaukoma: új ismeretek

A glaukoma (zöldhályog) kezelésének új útja nyílhat meg amerikai és kínai tudósok kutatása révén. A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karán működő Shiley Szemészeti Intézet tudósai a Molecular Cell aktuális számában publikálták tanulmányukat.


Látásromlás

A látásromlást sokszor nem is érzékeljük, ezért nem fordulunk vele orvoshoz, pedig a kezeletlen probléma akár vaksághoz is vezethet! Mindez általában megelőzhető. 40 év felett fontos az évente elvégzett szűrővizsgálat, de emellett van még néhány egyszerű praktika, ami segíthet szemünk világának megőrzésében.


Műtét helyett szemcsepp?

A lanoszterolt tartalmazó szemcsepp növeli a szemlencse átlátszóságát szürkehályogos kutyáknál. A jelenleg csak műtéttel gyógyítható betegség a jövőben embernél is gyógyítható lehet szemcsepp alkalmazásával a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint.


Bionikus szemmel újra lát

Először adták vissza részlegesen a látását egy időskori makula degenerációban szenvedő betegnek manchesteri szemészek bionikus szemprotézis beültetésével.


Telemedicina: retina szűrés

Műholdhálózat segítségével próbálják megóvni az Ausztrália távoli területein élők látását a szakemberek.


Kombinált szemműtétek

Két műtét helyett egy műtéttel gyógyíthatók azok a betegek, akiknek a szürkehályog mellett más, éleslátást rontó „hátsó szegmenst érintő” betegségük is van.


Szembetegsége és súlyos depressziója lehetett a másodpilótának

Szembetegsége és súlyos depressziója lehetett a lezuhant Germanwings-gép másodpilótájának vasárnapi német lapok beszámolói szerint. Munkaadója nem tudott egészségi gondjairól, de környezetében tudták, hogy kezelés alatt áll.


Magyar vakok számára indítottak internetes szolgáltatást

Vakok, gyengénlátók valamint az olvasási, tanulási nehézségekkel küzdők számára indítottak ingyenes magyar nyelvű internetes dokumentum-átalakító szolgáltatást. A RoboBraille elnevezésű szolgáltatást hétfőn, egy szakmai konferencia keretében mutatták be az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán.


Bono zöldhályog miatt hord napszemüveget

Bono elárulta: azért hordja szinte mindig híres napszemüvegét, mert zöld hályogtól szenved már húsz éve.


Szubatomi részecskéket észlel a mesterséges "retina"

Az emberi szem ihlette a fizikusokat egy olyan processzor kifejlesztésére, amely a jelenlegieknél négyszázszor nagyobb sebességgel képes elemezni a keletkező szubatomi részecskéket. Az eszközt 2020-tól alkalmazhatják a nagy hadronütköztetőnél (LHC).


| | | | | 6 | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop