ÚJ

Egy új, bonyolult szemüveggel élesen láthatnak a makula-degenerációs betegek

Olyan új szemüveglencsét fejlesztettek ki amerikai tudósok, amely visszaadja a retina időskori károsodása (makula-degeneráció) miatt megromlott látás élességét.


Őssejtek segíthetik a látás helyreállítását

Jelentős lépést tettek brit kutatók vakok látásának helyreállítása felé: embrionális őssejtekből növesztett fotoreceptorokat sikeresen ültettek be vak egerek retinájába.


Mi okozza a szemszárazságot?

A szemszárazság igen kellemetlen állapot, mely akkor lép fel, ha a könnyből túlságosan gyorsan elpárolog a víz, vagy ha a termelt könny mennyisége csökken.


Látást adhat a vakoknak a bionikus szem

A világ első olyan bionikus szemét fejlesztették ki ausztrál tudósok és ipari tervezők, amely vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező, emberi agykéregbe ültetett implantátum segítségével teremtheti meg a lehetőségét annak, hogy a vakok láthassák a fényt és a körvonalakat.


Jelentősen bővítik a látássérült emberek rehabilitációs szolgáltatásait

Jelentős mértékben fejlesztik és bővítik a látássérülteknek nyújtott rehabilitációs szolgáltatásokat. Új, bentlakásos rehabilitációs intézmény létesül Tatán, és felújítják a Vakok Állam Intézetét is - hangzott el a témában tartott konferencián szerdán Budapesten.


Majdnem ötszáz gyermekrajz készült a vakvezető kutyák világnapjára

Összesen 470 rajzot küldtek be óvodás és iskolás korú gyerekek az ország számos pontjáról a vakvezető kutyák világnapja alkalmából a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola februári felhívására. A két legjobb pályamunkából készült óriásplakátot Budapesten, a Kossuth téri metrómegállóban helyezték ki és avatták fel pénteken.


Szembetegséget kezelhettek a római kori csipeszekkel egy kutató szerint

Egy baktérium okozta szembetegség kezelésére is szolgálhattak azok a római kori eszközök - köztük kis csipeszek és kaparók -, amelyekről eddig a kutatók úgy vélték, hogy piperecélokra használhatták őket.


Csillagos lett szeme szaruhártyája egy ütéstől

Csillagos lett a szeme egy osztrák férfinak egy ütéstől: szaruhártyáján csillag alakú hályog jelent meg.


Visszanyerte látását, miután az orvosok menthetetlennek mondták

Visszanyerte látását egy brit férfi azután, hogy az orvosok tehetetlenek voltak és gyógyíthatatlannak mondták szembetegségét.


A rövidlátó gyerekek szemének romlása erősödhet a téli hónapokban

Egy kínai tanulmány eredményei szerint a rövidlátó gyerekek látásromlásának mértéke gyorsabb volt az év legrövidebb napjain és jóval lassabb a nappali órákban bővelkedő nyári hónapokban.


| | | | | | | 8 | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop