ÚJ

Nagyobb felbontásban érzékelik a mozgást a kisebb állatok

Nagyobb felbontásban, azaz több képre bontva, lassított felvételhez hasonlóan érzékelik a mozgást a kis testű állatok - állapította meg egy friss kutatás.


Implantátumokat kapott a kivájt szemű kínai kisfiú

Implantátumokat kapott az a hatéves kínai kisfiú, akinek a rendőrség gyanúja szerint egyik rokona vájta ki mindkét szemét: a beültetést egy dél-kínai kórházban végezte el egy hongkongi szemsebész, aki önként ajánlotta fel szolgálatait a családnak, miután hallott az esetről.


Jobban látunk-e a sárgarépától?

Egy mítosszal kevesebb: minden bizonnyal a második világháború alatt Nagy-Britanniából ered az a legenda, hogy a sárgarépa fogyasztásától javul a látás.


Egy új, bonyolult szemüveggel élesen láthatnak a makula-degenerációs betegek

Olyan új szemüveglencsét fejlesztettek ki amerikai tudósok, amely visszaadja a retina időskori károsodása (makula-degeneráció) miatt megromlott látás élességét.


Őssejtek segíthetik a látás helyreállítását

Jelentős lépést tettek brit kutatók vakok látásának helyreállítása felé: embrionális őssejtekből növesztett fotoreceptorokat sikeresen ültettek be vak egerek retinájába.


Mi okozza a szemszárazságot?

A szemszárazság igen kellemetlen állapot, mely akkor lép fel, ha a könnyből túlságosan gyorsan elpárolog a víz, vagy ha a termelt könny mennyisége csökken.


Látást adhat a vakoknak a bionikus szem

A világ első olyan bionikus szemét fejlesztették ki ausztrál tudósok és ipari tervezők, amely vezeték nélküli kapcsolattal rendelkező, emberi agykéregbe ültetett implantátum segítségével teremtheti meg a lehetőségét annak, hogy a vakok láthassák a fényt és a körvonalakat.


A patkányok kettős világlátása

A patkányok futás közben két szemüket függőlegesen is, vízszintesen is ellenkező irányban mozgatják. A szemmozgás iránya az állat fejének helyváltoztatásától függ.


Jelentősen bővítik a látássérült emberek rehabilitációs szolgáltatásait

Jelentős mértékben fejlesztik és bővítik a látássérülteknek nyújtott rehabilitációs szolgáltatásokat. Új, bentlakásos rehabilitációs intézmény létesül Tatán, és felújítják a Vakok Állam Intézetét is - hangzott el a témában tartott konferencián szerdán Budapesten.


Majdnem ötszáz gyermekrajz készült a vakvezető kutyák világnapjára

Összesen 470 rajzot küldtek be óvodás és iskolás korú gyerekek az ország számos pontjáról a vakvezető kutyák világnapja alkalmából a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola februári felhívására. A két legjobb pályamunkából készült óriásplakátot Budapesten, a Kossuth téri metrómegállóban helyezték ki és avatták fel pénteken.


| | | | | | | 8 | | |

Web Design & Development Prowebshop