ÚJ

Különleges eljárással gyógyítják Bolsoj balett-igazgatóját

Különleges eljárással, méhlepény segítségével gyógyulhat a moszkvai Nagyszínház balettjének művészeti igazgatója, akit savval támadtak meg, és súlyosan megsérült mindkét szeme.


A rendszeres aszpirinfogyasztás időskori látásvesztéshez vezethet

A rendszeres, heti legalább egy tabletta aszpirin fogyasztása elősegítheti az időskori látásvesztést - derítették ki 15 éves adatok elemzésével ausztrál kutatók, akiknek a tanulmánya a JAMA Internal Medicine legújabb számában látott napvilágot.


Mindig van remény - Pécsi központ azoknak, akiket a többségi iskolarendszer kitaszított

A Világ Világossága Alapítvány 1987-ben jött létre Magyarország harmadik magánalapítványaként azzal a céllal, hogy a szembeteg, látássérült gyerekeknek egészségügyi ellátást biztosítson a régióban. Országos szinten is kevés gyermekszemész szakorvos volt még akkoriban. Már abban az időszakban felmerült, hogy a sajátos igényű oktatást-nevelést speciális iskolában kellene megvalósítani. Mára ez a gondolat, a segítő akarat komplex rehabilitációs, habilitációs integrált intézménnyé vált mindazon gyermekek és fiatalok számára, akiket a többségi iskolarendszer kitaszított - vagy akik úgy érzik, hogy több eredményt érnek el ebben a közösségben.


Ebben az évben már több retinabeteg juthat korszerű kezeléshez

Ebben az évben megváltozott a retinabetegek terápiájának finanszírozása, melynek köszönhetően mintegy két és félszer annyi időskori látófolt-, vagyis makula-degenerációban szenvedő beteg jut korszerű kezeléshez, mint egy évvel korábban - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár csütörtökön, a budapesti Semmelweis Egyetem szemészeti klinikáján tartott sajtótájékoztatón.


A szűrővizsgálatok fontosságára figyelmeztet a Látás Hónapja eseménysorozat

A rendszeres látásellenőrzés fontosságára hívja fel a figyelmet a Látás Hónapja elnevezésű kampány, amely során a magyar lakosság országszerte több száz optikában vehet részt ingyenes szűrővizsgálatokon és szaktanácsadáson októberben.


A sztatinok szedése csökkentheti a zöldhályog kockázatát

Azoknál az embereknél, akik sztatint szedtek koleszterinszintjük csökkentésére, kisebb valószínűséggel jelentkezett a zöldhályog leggyakoribb formája - állapították meg több mint 300 ezer ember adatainak elemzésével amerikai kutatók.


Másként látnak a nők és a férfiak

A nők jobbak a színek között lévő apró különbségek megállapításában, a férfiak viszont ügyesebben követnek a szemükkel mozgó tárgyakat - állapították meg amerikai kutatók.


A Millenárison lelt új otthonra a Láthatatlan Kiállítás

A Millenárison lelt új otthonra a Láthatatlan Kiállítás: tágasabb hely és megújult forma várja az érdeklődőket.


A bionika adhat reményt a látássérült embereknek

Számos helyen kutatják világszerte, hogy miként állíthatnák vissza a látássérült páciensek látását a lehető legteljesebben, illetve hogyan javíthatják az érintettek életminőségét: Roska Tamás akadémikus a Magyar Bionikus Látásközpontban zajló, Németh János szemészprofesszorral közösen felügyelt, reményt keltő bionikai kutatásokról is beszélt az MTI-nek.


A szürkehályog-operáció megóvhat a csípőműtéttől

Az idős emberek gyakran azért esnek el és szenvednek súlyos csonttörést, mert a lassan, de visszafordíthatatlanul kifejlődő szürkehályog miatt rosszul látnak. Amerikai kutatók vizsgálata egyértelműen bizonyította, hogy a szemészeti beavatkozás megelőzheti a súlyos, több órás csontműtétet.


| | | | | | | | 9 | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop