A probiotikumok divatos táplálékkiegészítővé váltak, egyre többen fogyasztják azzal a céllal, hogy bélrendszerük egészségét javítsák. Árthatnak is azonban, a kutatók pedig mostanáig nem foglalkoztak azzal, mennyire biztonságosak, egy új tanulmány szerint.
A gyulladásos bélbetegségek (ide tartozik a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa) a beteg egész életét befolyásoló, krónikus betegségek. A tünetek hasonlíthatnak az irritábilis bél szindróma egyes formáihoz a prognózisát és szövődményeit tekintve, utóbbi sokkal enyhébb.
Legkevesebb 2,5 millió ember halt meg hasmenés következtében a világon még pár évvel ezelőtt is. Ehhez képest lényegesen kevesebben szenderültek öröklétre olyan betegségekben, mint az AIDS (1,5 millió), vagy a malária (2,1 millió), amelyek inkább a figyelem középpontjában állnak.
A fájdalmas székelés nehéz székletürítés, amit a medence és a végbélnyílás
izomműködése feletti ellenőrzés hiánya okoz.
A tejcukorra nem érzékeny felnőttek aránya ott a legmagasabb, ahol ezer éve fogyaszta-nak tejet. Úgy tűnik, a tejcukor-intolerancia öröklődő betegség. A tejcukor a vékonybél nyálkahártyájában bomlik le, az ott lévő enzim, a laktóz hatására.
Nyáron az egyik leggyakoribb betegség a szalmonella fertőzés. Különösen veszélyeztetettek a csecsemők, a gyermekek, a 60 év felettiek, a cukorbetegek, a gyomorsavhiányban szenvedők és a legyengült immunrendszerű emberek.
A hascsapolás (paracentézis) során egy tűt vezetnek a hasüregbe, amin keresztül
eltávolítják a benne lévő folyadékot. Normálisan a hasüregben a belek között csak igen kis mennyiségű folyadék található.
Nagy pontossággal képes sikeresen kimutatni a nyelőcső- és a gyomorrákot a londoni Imperial College kutatói által kifejlesztett kilégzési teszt, melyről a JAMA Oncology című tudományos folyóiratban számoltak be.
A bélrendszer rengeteg baktérium otthonául szolgál. Ez a bélmikrobióm, vagyis az itt élő számtalan mikroorganizmus összessége segíti az emésztést, kölcsönhatásban van az immunrendszerrel és hatással lehet a szaglásra is.
Bélrendszerünkre hárul a legnehezebb feladat: átlagosan több mint 50 tonna táplálékot kell megemésztenie életünk folyamán. Teljesítményére legtöbbször nem figyelünk. Csak akkor vesszük észre, hogy létezik, ha valami probléma adódik