Vastagbéltükrözés: nem muszáj fájnia!

Sokan a legrettegettebb vizsgálatok között tartják számon a vastagbéltükrözést, holott számos lehetőség van arra, hogy a kolonoszkópia ne okozzon fájdalmat.


Értetlenül fogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a WHO új besorolását

Értetlenül fogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC - az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szakosodott ügynöksége) új besorolását, amely a húskészítményeket rákkeltő kockázatúnak értékelte; a vörös hús fogyasztását pedig "valószínűleg rákkeltőnek" ítélte.


A feldolgozott húskészítmények nem a legegészségesebbek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) e témában megjelent jelentése a szakemberek számára nem tartalmazott új megállapításokat - mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OGYÉI) főigazgató- helyettese.


Rákkeltő a felvágott és a vörös hús is?

A végbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek - például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak, a húskonzervek és a húsalapú szószok - fogyasztása közötti kapcsolat egyértelmű, - állítják a WHO szakértői.


Rákban elhunyt a szeptember 11-i támadás egyik híressé vált túlélője

Gyomorrákban elhunyt Marcy Borders, a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás egyik túlélője, akit a tornyok összeomlásakor teljesen beterített a felcsapó por, a róla készült fotó pedig bejárta a világot.


Kávé és a vastagbélrák

Napi legalább négy csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kiújulásának kockázatát - derült ki az amerikai Dana-Farber Rákintézet nagyszabású tanulmányából.


Emmi: 2018-ra országszerte lesz vastagbélrákszűrés

A tervek szerint 2018 végére az egész ország területén lesz vastagbélrákszűrés - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi koordinációért felelős helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.


Végbélrák: új eredmények

A végbélrák terjedésének megfékezésére alkalmas módszert fedezett fel egy ausztrál szakemberek által vezetett nemzetközi kutatócsoport, melynek sikerült módot találniuk arra, hogy megcélozzák a még szunnyadó rákos sejteket és megakadályozzák későbbi terjedésüket.


Pusztulnak a bélbaktériumok

A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák ellen védő bélbaktériumokat - derült ki egy kutatásból, mely összefüggést fedezett fel a jótékony baktériumok, az étrend és az általános egészségi állapot között.


Eltűnnek a „jó baktériumok”

A nyugati életforma az emésztőrendszerben található mikroorganizmusok sokféleségének csökkenéséhez vezet - közölték kanadai és ausztrál kutatók, akik az amerikai és a pápua új-guineai népesség bélflóráját hasonlították össze. A vizsgálat eredményeit a Cell Reports című tudományos folyóiratban publikált tanulmány ismerteti.


| | | | | 6 | | | | |