ÚJ

Felszívódási zavarok

Szállítórendszerei nagy teljesítménnyel dolgoznak, működését rendkívül bonyolult felépítésű ideghálózat szabályozza, védelmét pedig saját védekező rendszere valósítja meg: az emberi bél hihetetlenül finom szerkezet.


Leheletből lehet kimutatni a nyelőcsőrákot

Olyan eszközt fejlesztettek ki a Hofeji Fizikatudományi Intézet és a Kínai Tudományos Akadémia kutatói, amely a lehelet elemzéséből képes szinte azonnal diagnosztizálni a nyelőcsőrákot.


Bélrendszerünk egyes baktériumai több millió évesek

Bélrendszerünk egyes baktériumainak eredete mintegy 15 millió évre nyúlik vissza, még az emberré válás előtti korra - derítették ki amerikai kutatók.


A vastagbélrák

A vastagbél- és végbélrák az egyik leggyakoribb daganatféleség. A világ fejlett országaiban évtizedek óta a második leggyakoribb daganatos halálokként szerepel.


A vastagbélrák genetikai okait térképezték fel

Az eddigi legrészletesebben tárták fel a vastagbélrák genetikai okait brit kutatók több mint ezer vastagbélrákos beteg génetikai vizsgálatával. A vizsgálatot a londoni Rákkutató Intézet tudósai végezték, eredményeiket a Nature Communication folyóiratban közölték.


Gyomorfájás – tények és tévhitek

A legtöbbünkkel megesik, hogy fáj vagy felfordul a gyomra, és az emberek közel 40 százalékának súlyosabb emésztőszervi problémája is lehet, például fekély vagy IBS (irritábilis bélszindróma).


Gyorssegély hasfájásra

Elsősorban a nők szenvednek a hasfájástól, puffadástól, székrekedéstől vagy irritábilis bélszindrómától (IBS). Szakemberek szerint azonban a legtöbb esetben egyszerű módszerekkel, házilag is megszüntethető a hasfájást.


A világ első gluténmentes árpasörét készítették el ausztrál kutatók

A világ első gluténmentes árpasörének kifejlesztésével örvendeztették meg a folyékony kenyér lisztérzékenységgel (cöliákia) küzdő kedvelőit az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) szakemberei.


Értetlenül fogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a WHO új besorolását

Értetlenül fogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC - az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szakosodott ügynöksége) új besorolását, amely a húskészítményeket rákkeltő kockázatúnak értékelte; a vörös hús fogyasztását pedig "valószínűleg rákkeltőnek" ítélte.


A feldolgozott húskészítmények nem a legegészségesebbek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) e témában megjelent jelentése a szakemberek számára nem tartalmazott új megállapításokat - mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OGYÉI) főigazgató- helyettese.


| | | | | 6 | | | | |

Web Design & Development Prowebshop