ÚJ

Functionalis dyspepsia - Gyomorpanaszok betegség nélkül?

Az emésztési panaszok (pl. étvágytalanság, hányinger, hasi puffadás, fájdalom, mellkasi égő érzés, böfögés) az orvoshoz fordulás egyik leggyakoribb okát képezik.


Lufi a hasban

A káposztafélék, a hüvelyesek, a hagyma, a rostban gazdag táplálékok (teljes kiőrlésű kenyér, müzli, zöldségek, nyers gyümölcs, füge) és a hideg, széngázzal dúsított italok is okozhatnak felfúvódást. De előfordulhat az is, hogy a felfúvódás lelki kiegyensúlyozatlanság és idegesség következménye, vagy alkati jellegű emésztési gyengeséggel függ össze. Ha a gázok a gyomorban és a has felső részében képződnek, nyomást gyakorolnak a rekeszizmokra, ami nagyon kellemetlen szívtáji panaszokhoz vezet, nyomást vagy fájdalmas szorító érzést okoz. A felfúvódás normális esetben gyorsan elmúlik, ha a kiváltó ok megszűnik vagy ha a panaszokat kezelik. Okvetlenül forduljon orvoshoz, ha felfúvódása erőteljes, fájdalmas, és önmaga nem tudja kezelni! Lehetséges, hogy a normális bélflóra-baktériumok károsodása okozza a panaszokat.


Hasmenés és hányás esetén

Nyáron gyakran előfordulhat hányás és hasmenés egyaránt, melyek a nagyobb mennyiségű folyadékvesztés miatt rendkívül megviselik a szervezetet.


Háborgó gyomor

A hányás mint kísérő tünet sok betegséggel jár együtt, és különböző okai lehetnek. A gyomor leggyakrabban a nem tűrt ételre, a túltelítettségre, a túl sok alkoholra vagy a kórokozókra reagál érzékenyen. De terhesség esetén, utazáskor vagy migrén alkalmával is felfordulhat a gyomrunk.


| | 3

Web Design & Development Prowebshop