ÚJ

Luftballon a hasam!

Kiadós lakomákra és sietős falatozásokra sok ember bélrendszere teltségérzettel, felfúvódással, gyakran görcsös hasi fájdalmakkal válaszol. A téma nem éppen étvágygerjesztő, azonban óriási fontosságú, főleg, ha általános, jó közérzetünk forog kockán... Minden falat és minden korty, ami szánkban eltűnik, hosszú utazás előtt áll. Átlagosan 24 óráig tart, míg a táplálék a körülbelül hat méter hosszú emésztőrendszeren -a szájtól a végbélnyílásig -keresztülhalad. Ezen az úton az elfogyasztott táplálék először mechanikusan felaprózódik, majd az emésztőenzimek kémiailag lebontják. Csak ezután tudja szervezetünk az egyes alkotórészeket építőelemekként felhasználni vagy elégetésükkel energiát nyerni.


Funkcionális bélpanaszok

A betegvárókban egyre többen jelennek meg a következő panaszokkal: krónikus étvágytalanság, evés utáni hányinger, evés utáni hirtelen székletürítési inger, rendszertelen székletürítés (székrekedés, majd hasmenés).


Puffadás, bélgáz

A flatulencia a fokozott mennyiségű gázok távozásának érzése. Étkezés közben levegőt nyelünk le. Kis mennyiségű levegő nyelése teljesen normális, de néhányan akaratlanul is sokat nyelnek belőle, különösen, amikor idegesek. A levegő többségét később felböfögik, így csak kevés jut belőle tovább a gyomorból a belekbe. A sok lenyelt levegő teltségérzést okoz, és az illető rengeteget böföghet, vagy a gáz a végbélnyíláson keresztül távozhat.


Gyógyszerek mellékhatásai

A hányinger, hányás és hasmenés sok gyógyszernek mindennapos mellékhatása. Gyakran okoznak ilyen panaszt a fő alkotó elemként magnéziumot tartalmazó savkötők, az antibiotikumok, a daganatellenes szerek, a kolchicin (köszvényre), a digitálisz (általában szívelégtelenségben adják) és a hashajtók. Ez utóbbiak mértéktelen szedése gyengeséghez, hányáshoz, hasmenéshez, sóvesztéshez és egyéb zavarokhoz vezethet.


Regurgitáció

A regurgitáció az ételnek a nyelőcsőből vagy a gyomorból hányinger vagy a hasizom erőltetett összehúzódása nélkül történő visszakerülése. A regurgitációt (visszafolyást) gyakran a gyomorsav gyomorból való visszaáramlása (savas reflux) okozza. Regurgitációt válthat ki továbbá a nyelőcső szűkülete (striktura) vagy elzáródása. Ennek különböző okai lehetnek, beleértve a nyelőcsőrákot is. A nyelőcső, valamint annak a gyomor felé eső végén lévő záróizom beidegzési zavara is ezt eredményezheti.


Hányinger és hányás

A hányinger kellemetlen hasi érzés, amely gyakran hányással végződik. A hányás a gyomortartalom erőltetett kiürítése a szájon keresztül. A hányingert és a hányást az agyban elhelyezkedő hányásközpont aktiválódása idézi elő.


Szájszag

A halitózis a bűzös lehelet. Ezt rendszerint bizonyos ételek vagy anyagok elfogyasztása vagy belégzése, fog- vagy fogínybetegség, esetleg a szájüregben lévő ételmaradék erjedése okozza. Az egész szervezetet érintő kórképek tünete is lehet, mint amilyen a májbetegség, a kezeletlen cukorbaj, a tüdő vagy a szájüreg betegsége.


Gombócérzés

A gombócérzés (korábban globusz hiszterikusznak nevezték) olyan, mintha duzzanat lenne a torokban, pedig nincs. Az érzés a nyelőcső izomzatának kóros működéséből vagy érzékenységéből eredhet. Előfordulhat még gyakori nyelés és a torok szorongás okozta kiszáradása, valamint más erős érzelmek vagy szapora légvétel esetén. A gombócérzés miatt a beteg kerülheti az étkezéseket. Pedig az állapot (ami hasonlít ahhoz a normális érzelmi reakcióhoz, amely a bánat, szorongás, harag, büszkeség vagy boldogság alkalmával tölti el az embert) evés, ivás vagy sírás hatására gyakran megszűnik.


Gyomorhurut

A gyomorhurut (gasztritisz) a gyomrot bélelő nyálkahártya gyulladása. A gyomor belső borítása ellenáll az izgató ingereknek, és általában a nagyon erős savaknak is. Különböző okok miatt azonban mégis kialakulhat a nyálkahártya károsodása és gyulladása.


A felfúvódás kezelése

Gázok képződése a gyomor-bél traktusban egyáltalán nem természetellenes. A táplálékkal naponta legalább három liter levegőt nyelünk le, különösen iváskor. Ehhez jönnek még a friss kenyérből és szénsavdús italokból származó gázok. A legnagyobb gázmennyiséget azonban a vastagbél természetes baktériumai, a bélflóra termeli. Ez bontja le az ember számára emészthetetlen táplálékmaradékot és ballasztanyagokat, és eközben gázok termelődnek, mint például a hidrogén, széndioxid és metán.


| 2 |

Web Design & Development Prowebshop