Öröklődő betegségek

A gyermek nemcsak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is.

Rokonunk, a neandervölgyi ember

Egy román barlangban talált 40 ezer éves emberi állkapocs DNS-vizsgálata a korai európai modern ember és neandervölgyi ember jóval közelebbi rokonságáról tanúskodik. Európába érkezése után keveredett a neandervölgyeikkel a modern emberek egy csoportja.


Maroknyi bronzkori őstől származik az európai férfiak többsége

Maroknyi bronzkori őstől származik az európai férfiak többsége - erre a következtetésre jutottak a Leicesteri Egyetem genetikusai, akik a kutatásról a rangos Nature Communications folyóiratban jelentették meg tanulmányukat.


Molekuláris "olló”

Minden ötezredik embernél kimutatható valamilyen mitokondriális rendellenesség. Ezek a génmutációk különböző betegségeket okozhatnak, így izomgyengeséghez vagy vaksághoz vezethetnek.


Miért halt ki a neandervölgyi ember?

Az emberiség történetének egyik legrégibb rejtélye, hogy miért halt ki a neandervölgyi ember mely több százezer éven át élt Európa nagy részén, mielőtt 45 ezer éve megjelentek az első modern emberek, majd viszonylag rövid idő múlva a neandervölgyiek eltűntek.


A hollandok a legmagasabbak a világon

A hollandok a legmagasabbak a világon, amit a kedvező környezeti adottságokkal és a természetes szelekcióval magyaráznak a Royal Society című brit tudományos folyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmány szerzői.


Génmutáció életveszélyes esete

Egyetlen gén kiesése miatt egy két és fél éves kislány majdnem meghalt élete első influenzájában. A Science folyóiratban megjelent közleményben leírják ennek okát és a lehetséges kezelést.


Franciaországi légikatasztrófa - Befejeződött a holttestek maradványainak összegyűjtése

Befejeződött a francia Alpokban múlt héten lezuhant Germanwings-repülőgép 150 áldozata földi maradványainak összegyűjtése a katasztrófa helyszínén - közölte kedd este a francia csendőrség.


A grafén segítségével felgyorsítható a DNS-szekvenálás

A szén egy különleges alakja, az egyetlen atom vastagságú grafitréteg (grafén) segítségével lényegesen felgyorsítható a DNS szekvenálása, a Melbourne-i Egyetem kutatói által kidolgozott eljárás forradalmasítja az orvosi kutatásokat és az egészségügyi vizsgálatokat.


Franciaországi légikatasztrófa - Egy-két hónapig tarthat az áldozatok azonosítása

Ideális esetben egy-két hónapig tarthat a Franciaországban lezuhant Germanwings-gép áldozatainak azonosítása szakértők szerint. Közben a Lufthansa egyik vezetője azt mondta, elképzelhető, hogy a második fekete doboz olyannyira károsodott, hogy nem küld jeleket.


Olvasztótégely Amerika

Az eddig véltnél sokkal összetettebb az amerikaiak genetikai profilja, amelyben bizonyos afrikai és európai népek, mint a nigériai jorubák és a spanyolországi baszkok "ujjlenyomatai" is megtalálhatók - tárták fel brit kutatók Dél- és Észak-Amerika lakosságának eredetét kutatva.


10 | | | | | | | | | |