Öröklődő betegségek

A gyermek nemcsak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is.

ÚJ

A hiányzó láncszem?

Új, emberszerű faj csontkövületeit fedezték föl egy barlangrendszer mélyének temetkezési kamrájában a Dél-Afrikai Köztársaságban. A 15 egyedhez tartozó csontváztöredékek az eddigi legnagyobb, Afrikában egy helyen talált leletegyüttesnek bizonyultak.


Megváltozhat a világképünk

Az utóbbi évek során egyre világosabbá vált, hogy az élet építőkövei, a legegyszerűbb szerves molekulák évmilliárdokkal ezelőtt is nagy mennyiségben állhattak rendelkezésre a Naprendszerben.


Bevándorlók

Az amerikai kontinens az általánosan elfogadott elmélettől eltérően nem egy, hanem két hullámban népesülhetett be, sok évezreddel ezelőtt érkezett egy rejtélyes népcsoport, amelynek DNS-lenyomatát Brazíliában, az Amazonas-medence őslakos indiánjainak genetikai mintázatában fedezték fel amerikai és dán kutatók.


Rokonunk, a neandervölgyi ember

Egy román barlangban talált 40 ezer éves emberi állkapocs DNS-vizsgálata a korai európai modern ember és neandervölgyi ember jóval közelebbi rokonságáról tanúskodik. Európába érkezése után keveredett a neandervölgyeikkel a modern emberek egy csoportja.


Maroknyi bronzkori őstől származik az európai férfiak többsége

Maroknyi bronzkori őstől származik az európai férfiak többsége - erre a következtetésre jutottak a Leicesteri Egyetem genetikusai, akik a kutatásról a rangos Nature Communications folyóiratban jelentették meg tanulmányukat.


Molekuláris "olló”

Minden ötezredik embernél kimutatható valamilyen mitokondriális rendellenesség. Ezek a génmutációk különböző betegségeket okozhatnak, így izomgyengeséghez vagy vaksághoz vezethetnek.


Miért halt ki a neandervölgyi ember?

Az emberiség történetének egyik legrégibb rejtélye, hogy miért halt ki a neandervölgyi ember mely több százezer éven át élt Európa nagy részén, mielőtt 45 ezer éve megjelentek az első modern emberek, majd viszonylag rövid idő múlva a neandervölgyiek eltűntek.


A hollandok a legmagasabbak a világon

A hollandok a legmagasabbak a világon, amit a kedvező környezeti adottságokkal és a természetes szelekcióval magyaráznak a Royal Society című brit tudományos folyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmány szerzői.


Génmutáció életveszélyes esete

Egyetlen gén kiesése miatt egy két és fél éves kislány majdnem meghalt élete első influenzájában. A Science folyóiratban megjelent közleményben leírják ennek okát és a lehetséges kezelést.


Franciaországi légikatasztrófa - Befejeződött a holttestek maradványainak összegyűjtése

Befejeződött a francia Alpokban múlt héten lezuhant Germanwings-repülőgép 150 áldozata földi maradványainak összegyűjtése a katasztrófa helyszínén - közölte kedd este a francia csendőrség.


10 | | | | | | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop