Öröklődő betegségek

A gyermek nemcsak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is.

Szép új világ?

A világon első ízben születtek olyan babák, akiknek a génjeit módosították, hogy ne fertőzhesse meg őket a HIV-vírus - közölte Ho Csian-kuj kínai kutató vasárnap egy YouTube-videóban. A bejelentés világszerte felháborodást keltett a tudományos közösségben, a kínai egészségügyi és orvosetikai hatóságok pedig hétfőn vizsgálatot indítottak.


A gyermekkori trauma nyomot hagy a DNS-ben

Felnőttként is sejtjeikben hordozzák a trauma nyomait a bántalmazott gyerekek - állapították meg a British Columbia University kutatói. Tanulmányuk aTranslational Psychiatry című orvosi folyóiratban jelent meg.


A gének és az online média

A gének erősen befolyásolhatják, hogyan használja az ember a közösségi oldalakat, a csevegő szobákat és az online játékportálokat - állapította meg egy új brit tanulmány, mely a PLoS ONE tudományos folyóiratban jelent meg.


Új DNS-elemző eljárás

Újfajta DNS-elemző eljárás segít azonosítani a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak földi maradványait - közölte a New York-i igazságügyi orvosszakértő hivatala.


A CRISPR technológia veszélyei

A CRISPR/Cas9 genomszerkesztési technológia hatásait tanulmányozó tudósok szerint az új módszer váratlan genetikai károsodást okozhat, amely a sejtekben veszélyes változásokat idézhet elő, írják a brit Wellcome Sanger Intézet kutatói a Nature Biotechnology tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban.


Öröklött mozgásszervi betegségek

A fehérjeszintézist irányító gének hibája a kötőszövetben, illetve az izom- és csontrendszerben súlyos mozgásszervi betegségek kialakulásához vezet..


Folytatódik a Williams-szindrómával küzdők önálló életvitelét segítő program

Általános iskolások körében folytatódik a Williams-szindrómával küzdő sérültek önálló életvitelét segítő program - mondta el Pogányné Bojtor Zsuzsanna, a Magyar Williams Szindróma Társaság elnöke az M1 aktuális csatornán csütörtökön.


Szintetikus embriók

Mesterséges embriókat hoztak létre laboratóriumban, hímivarsejt és petesejt nélkül, egerek őssejtjeiből a Maastricht-i Egyetem kutatói. Eredményeiket a Nature című tudományos folyóiratban ismertették.


Elkészült a világ legnagyobb családfája

Elkészült a világ legnagyobb családfája: 13 millió, többnyire európai származású észak-amerikai embert köt össze, mintegy 500 évre visszamenőleg.


DNS áramkört alkottak

Áramkörré alakította a DNS molekulát az Arizonai Állami Egyetem, a New York-i Egyetem és a Duke Egyetem kutatócsoportja. A tanulmányt aNature Nanotechnology című szaklap közölte.


| 2 | | | | | | | | |