Öröklődő betegségek

A gyermek nemcsak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is.

ÚJ

Folytatódik a Williams-szindrómával küzdők önálló életvitelét segítő program

Általános iskolások körében folytatódik a Williams-szindrómával küzdő sérültek önálló életvitelét segítő program - mondta el Pogányné Bojtor Zsuzsanna, a Magyar Williams Szindróma Társaság elnöke az M1 aktuális csatornán csütörtökön.


Szintetikus embriók

Mesterséges embriókat hoztak létre laboratóriumban, hímivarsejt és petesejt nélkül, egerek őssejtjeiből a Maastricht-i Egyetem kutatói. Eredményeiket a Nature című tudományos folyóiratban ismertették.


Elkészült a világ legnagyobb családfája

Elkészült a világ legnagyobb családfája: 13 millió, többnyire európai származású észak-amerikai embert köt össze, mintegy 500 évre visszamenőleg.


DNS áramkört alkottak

Áramkörré alakította a DNS molekulát az Arizonai Állami Egyetem, a New York-i Egyetem és a Duke Egyetem kutatócsoportja. A tanulmányt aNature Nanotechnology című szaklap közölte.


Sikeresen azonosították az Árpád-háziak DNS-ét

Azonosította az Árpád-ház férfi tagjaira jellemző DNS-t III. Béla király csontmaradványaiból az Országos Onkológiai Intézet vezette nemzetközi kutatócsoport, s kiderült, hogy az Árpád-ház tagjai egészen biztosan eurázsiai, nem pedig finnugor eredetűek - nyilatkozta Kásler Miklós professzor, az intézet vezetője a szerdai Magyar Időkben.


Sötét bőrű, kék szemű lehetett a britek őse

Sötét bőrű és kék szemű lehetett a britek őse egy új kutatás szerint, amely az eddigi legkorábbi brit ősemberlelet, a tízezer évvel ezelőtt a mai Nagy-Britannia területén élt Cheddar-ember maradványiból nyert DNS-minta vizsgálatával jutott erre a megállapításra.


Génszerkesztés: jól van a beteg

Nem jelentkeztek súlyos mellékhatások vagy az eljárás biztonságosságát megkérdőjelező szövődmények annál a betegnél, akin néhány hónappal ezelőtt a világon elsőként végeztek génszerkesztést amerikai orvosok, akik azóta már egy második pácienst is kezeltek a módszerrel.


Genetikai térkép otthon

Egy nap alatt, akár otthoni körülmények között is alkalmas egy ember genetikai térképének nanopórus alapú meghatározására a MinION elnevezésű mobiltelefon méretű hordozható készülékkel, melyet az Oxford Nanopore Technologies fejlesztett ki. A technológiát a Nature Biotechnology című folyóiratban közölték.


A soksejtűség genetikai alapjait vizsgáló kutatási program indult Szegeden

A komplex soksejtűség genetikai alapjait vizsgáló kutatási program indult a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában, a munkára Nagy László kutatócsoportja 1,5 millió eurós támogatást nyert az Európai Kutatási Tanácstól - tájékoztatta az akadémia kedden az MTI-t.


Az alkohol rákkeltő vegyület

Az alkohol lebomlása során keletkező acetaldehid tartósan károsíthatja az őssejtek DNS-ét, ezzel növeli a rák kialakulásának kockázatát - állapította meg a Nature tudományos folyóiratban közölt tanulmány.


| | 3 | | | | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop