Öröklődő betegségek

A gyermek nemcsak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is.

Korábban nem létező fehérjéket hoztak létre amerikai tudósok

A természetben nem létező szintetikus fehérjéket állított elő egy mesterséges DNS-t is tartalmazó élő szervezet, amelyet a kaliforniai La Jollában lévő Scripps Kutatóintézetben dolgozó kutatócsoport hozott létre.


A klónozott kutya klónjai mát hét évesek

Hétévesek és remek egészségnek örvendenek a világ első klónozott kutyájának életben maradt klónjai - derült ki a Szöuli Nemzeti Egyetem, a Michigani Állami Egyetem és az Illinoisi Egyetem kutatóinak közös tanulmányából, amelyben a szakemberek részletesen beszámolnak a kutyák fejlődéséről.


Dolly korai ízületi gyulladását nem a klónozás okozta

Dolly, a klónbirka korai ízületi gyulladását nem az okozta, hogy klónozással jött világra - erre a megállapításra jutottak a 2003-ban elpusztult állat csontvázának ismételt vizsgálatával a brit Nottinghami Egyetem kutatói.


Génszerkesztés élő emberben

A San Francisco-i Kalifornia Egyetem (UCSF) kutatói először kíséreltek meg génszerkesztéssel segíteni egy ritka veleszületett betegségben szenvedő páciensen.


Új gént azonosítottak egy ritka betegség kialakulásának hátterében

Új gént azonosított egy eddig tisztázatlan genetikai hátterű ritka neurológiai betegség kialakulásának hátterében egy magyar kutatócsoport. Eredményüket az EMBO Molecular Medicine című szaklapban publikálták.


Elutasította a bíróság a Salvador Dalí elleni apasági keresetet

Elutasította a bíróság hétfőn azt az apasági keresetet, amelyet a 61 éves Pilar Abel indított, azt állítva, hogy biológiai apja Salvador Dalí világhírű festőművész volt.


A kőkorszaki ember kerülte a vérfertőzést

Már bő 30 ezer éve is szándékosan kerülte a vérfertőzést az európai modern ősember. Mivel egyes csoportjai alig több mint két tucat emberből álltak, a belterjesség megakadályozása érdekében intenzíven ápolták a kapcsolatot más családokkal - írja a Science című tudományos lap.


A neandervölgyi ősök hagyatéka

Neandervölgyi ősök hagyatékát találták ma élő emberek DNS-ében és megállapították, hogy ez az örökség befolyásolhatja a napfényhez köthető jellegzetességeket, mint a hangulatot vagy az alvási mintát.


A leggyakoribb öröklődő betegségek

A gyermek nem csak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is. Sok krónikus betegség is jelen van egy-egy családban, ami természetesen nem jelenti azt, hogy a gyereknél jelentkezni is fog.


Ismeretlen gének a velünk élő baktériumokban

Eddig ismeretlen gének millióit fedezték fel az emberi szervezetben - bélrendszerben, bőrön, szájban - élő mikrobiomban, azaz a mikrobák közösségében.


| | | 4 | | | | | | |