Öröklődő betegségek

A gyermek nemcsak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is.

Génszerkesztés emberi embriókon

Először végeztek génszerkesztést - a DNS, vagyis az összes genetikai információt tároló makromolekula manipulációját - emberi embriókon az Egyesült Államokban - jelentette be a Portland-i Oregon Health and Science University (OHSU).


Mégsem biztos, hogy exhumálják Salvador Dalít

Mégsem biztos, hogy exhumálni fogják Salvador Dalít, előbb ugyanis összehasonlítják a magát a világhírű festő lányának nevező Pilar Abel és öccse DNS-mintáit - mondta el az asszony ügyvédje hétfőn a spanyol sajtónak.


A mai ember egy korai bevándorlási hullámáról tanúskodik egy új lehet

Jóval a modern ember ismert bevándorlása előtt is beáramlott egy rokon embercsoport Afrikából Európába egy német kutatócsoport genetikai vizsgálatai alapján.


Elrendelték Salvador Dalí exhumálását egy apasági vizsgálathoz

Elrendelte Salvador Dalí holttestének kihantolását egy apasági vizsgálathoz hétfőn egy madridi bíróság.


Fémionok gyógyászati alkalmazását vizsgáló kutatási program indult Szegeden

A daganatos betegségek, az idős kori elbutulással járó biológiai leépülés, illetve a genetikai rendellenességek gyógyításában a fémionok alkalmazásának hatásosságát javító kutatási program indult el a Szegedi Tudományegyetemen - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága csütörtökön az MTI-t.


Üresen talált barlangok porából vontak ki ősi emberi DNS-t egy új módszerrel

Üresen talált barlangok üledékének porából vontak ki ősi emberi DNS-t egy új módszerrel, melyet egy nemzetközi kutatócsoport fejlesztett ki.


Angol kutatók első ízben kaptak engedélyt "háromszülős" baba létrehozására

A brit Newcastle-i Egyetem kutatói az elsők az országban, akik engedélyt kaptak háromszülős baba létrehozására - jelentette be az egyetem csütörtökön.


A gyerek örökli testalkatát a szüleitől

Mintegy 35-40 százalékban örökli a gyerek a szüleitől a testalkatát vagyis azt, hogy sovány, átlagos vagy túlsúlyos lesz-e - állapította meg a Sussex-i Egyetem kutatóinak tanulmánya, mely az Economics and Human Biology című szaklapban jelent meg.


Tizennégy új fejlődési rendellenességet azonosítottak

Tizennégy új fejlődési rendellenességet azonosítottak gyerekeknél brit genetikusok. A Wellcome Trust Sanger intézet kutatói a Nature brit tudományos lapban publikálták eredményeiket.


Ember-sertés hibrid embriót állítottak elő

A kaliforniai Salk Biológiai Kutatóintézet kutatóinak először sikerült ember és sertés genetikai anyagából hibrid embriót, úgynevezett kimérát előállítani. Eredményüket a Cell című szaklapban közölték.


| | | | 5 | | | | | |