Öröklődő betegségek

A gyermek nemcsak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is.

Új szer a szöveti hegesedés ellen

A szöveti hegesedéssel (fibrózissal) járó betegségek, mint például a krónikus vesebetegség, a májzsugor vagy a tüdőfibrózis előfordulása rohamosan nő, százmilliókat érint világszerte. A Sigma-1 receptort aktiváló hatóanyagok révén végre lehetőség nyílik a hegesedési folyamatok lassítására és leküzdésére.


Egereket klónoztak

Egereket klónoztak a rágcsálók saját vizeletéből nyert sejtek felhasználásával japán tudósok, akik a Scientific Reports című brit tudományos folyóiratban számoltak be eredményeikről.


Félig szintetikus baktériumot hoztak létre

A végletekig lecsupaszított, kevesebb mint 500 génnel működő félig szintetikus baktériumot hoztak létre laboratóriumi körülmények között amerikai kutatók. Ezzel még egy lépéssel közelebb kerültek annak megértéséhez, hogy melyek azok a genetikai feltételek, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az élethez. A kutatók erről a Science című tudományos folyóiratban számoltak be.


Mit evett a neandervölgyi ember?

A neandervölgyi ember étrendjének 80 százalékát a mamutokhoz és gyapjas orrszarvúkhoz hasonló nagytestű növényevők húsa, maradék 20 százalékát pedig zöldségek tették ki - állapították meg a tübingeni Senckenberg Központ emberi evolúciót és ősi környezetet kutató tudósai.


Az okos tanuló és a szex

Ha jön a ragadozó, két viselkedés tűnik hasznosnak: vagy csendben a bozótba bújunk, vagy egy bottal a kezünkben ordítozunk. Ezek kombinációja nem előnyös, nem érdemes például ordítva a bozótba bújni.


Örökség a depresszió és a nikotinfüggőség

A Neander-völgyi embertől örökölt DNS szerepet játszhat a modern ember magatartásában, betegségeiben, növelheti vagy csökkentheti olyan tényezők kialakulásának a kockázatát, mint például a nikotinfüggőség vagy a depresszió, közölték a nashville-i Vanderbilt Egyetem kutatói. A tanulmány a Science című folyóiratban jelent meg.


Engedélyezték emberi embriók génszerkesztését

Emberi embriók génszerkesztéséhez adott engedélyt az emberi reprodukciós eljárásokat szabályozó brit hatóság. A Francis Crick Intézetben induló munka az emberi élet legelső napjait kutatja - számolt be róla a BBC hírportálja. A kutatási terület sok vitát vált ki, egyesek szerint az embrió génjeinek szerkesztése túl messzire megy, megnyitja a kaput a születendő utódok genetikai tervezése előtt.


Genetikai diagnózis

Először sikerült ritka betegségben szenvedő gyerekeknél genetikai diagnózist felállítani. Két gyerek is ritka, ismeretlen betegségben szenved. A DNS szekvenálásból kiderült, hogy milyen genetikai elváltozások felelősek a betegségükért.


A molekuláris olló az év tudományos áttörése

A DNS szerkesztésére alkalmas célratörő és hatásos módszert, a CRISPR/Cas9 technikát, vagyis a molekuláris ollót választotta a Science neves tudományos folyóirat 2015-ben az év tudományos áttörésének. A technikát már 2012-ben ismertette a Science, de az eljárás egyre több helyen használható.


Hogyan lesz valaki egy gyermek apja?

"Jogilag". Ha valaki azért kezdi olvasni a következő sorokat, mert arra kíváncsi, hogyan írjuk le a biológia (vagy élettan) mindenki által ismert folyamatát, már most abbahagyhatja. Minden tulajdonságunkat örököltük.


| | | | | | | 8 | | |