Öröklődő betegségek

A gyermek nemcsak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is.

A világ legnagyobb klóngyárát építik Kínában

A világ legnagyobb, haszon- és háziállatok ipari klónozására szolgáló gyárát építik Kínában.


Felfedezték a mai európai génkészletet megalapozó negyedik ősi populációt

Az ősi gének kutatói felfedezték a negyedik ősi embercsoportot, mely a mai európai génkészlet kialakításában szerepet játszott.


Inka gyermekáldozat

Inka szertartás szerint feláldozott hétéves kisfiú jégbe fagyva mumifikálódott testének géntérképét készítették el argentin és spanyol tudósok, akik a maradványok mitokondriális DNS-e alapján megállapították, hogy a gyerek a kontinensen őslakos, azóta kihalt népcsoporthoz tartozott.


Újabb Nobel-díjas kutató látogatott Szegedre

Eric Wieschaus személyében újabb Nobel-díjas kutató látogatott pénteken Szegedre, az amerikai genetikus és embriológus a természettudományok iránt érdeklődő középiskolásoknak és egyetemistáknak tartott előadást a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).


Megfosztották doktori címétől a japán őssejtkutatási botrány fő érintettjét

Megfosztotta doktori címétől Obokata Haruko japán tudóst a tokiói Vaszeda Egyetem, annak nyomán, hogy korábban kiderült, hamisak a kutató úttörő jellegűnek tartott őssejtkutatásáról tavaly januárban közzétett tanulmány egyes részei.


Népvándorlás visszafelé 3000 éve

Eurázsiai földművesek vándorolhattak Afrikába 3000 éve - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely egy Etiópiában 4500 éve eltemetett férfi koponyájából kivont ősi DNS elemzésével támasztotta alá a feltevést.


Homo naledi, az ember"unokatestvére"

Eszközhasználó lehetett, két lábon járt, de a fák ágain is biztonsággal mozgott a Homo naledi, az ember távoli, ősi "unokatestvére" - derült ki a tudományos szenzációt jelentő dél-afrikai lelet együttes új elemzéséből, mely a kéz- és lábcsontokkal foglalkozott.


A hiányzó láncszem?

Új, emberszerű faj csontkövületeit fedezték föl egy barlangrendszer mélyének temetkezési kamrájában a Dél-Afrikai Köztársaságban. A 15 egyedhez tartozó csontváztöredékek az eddigi legnagyobb, Afrikában egy helyen talált leletegyüttesnek bizonyultak.


Megváltozhat a világképünk

Az utóbbi évek során egyre világosabbá vált, hogy az élet építőkövei, a legegyszerűbb szerves molekulák évmilliárdokkal ezelőtt is nagy mennyiségben állhattak rendelkezésre a Naprendszerben.


Bevándorlók

Az amerikai kontinens az általánosan elfogadott elmélettől eltérően nem egy, hanem két hullámban népesülhetett be, sok évezreddel ezelőtt érkezett egy rejtélyes népcsoport, amelynek DNS-lenyomatát Brazíliában, az Amazonas-medence őslakos indiánjainak genetikai mintázatában fedezték fel amerikai és dán kutatók.


| | | | | | | | 9 | |