Öröklődő betegségek

A gyermek nemcsak a haja vagy a szeme színét, álla formáját örökli a szüleitől, hanem sajnos egyes betegségeket is.

ÚJ

Genetikai diagnózis

Először sikerült ritka betegségben szenvedő gyerekeknél genetikai diagnózist felállítani. Két gyerek is ritka, ismeretlen betegségben szenved. A DNS szekvenálásból kiderült, hogy milyen genetikai elváltozások felelősek a betegségükért.


A molekuláris olló az év tudományos áttörése

A DNS szerkesztésére alkalmas célratörő és hatásos módszert, a CRISPR/Cas9 technikát, vagyis a molekuláris ollót választotta a Science neves tudományos folyóirat 2015-ben az év tudományos áttörésének. A technikát már 2012-ben ismertette a Science, de az eljárás egyre több helyen használható.


Hogyan lesz valaki egy gyermek apja?

"Jogilag". Ha valaki azért kezdi olvasni a következő sorokat, mert arra kíváncsi, hogyan írjuk le a biológia (vagy élettan) mindenki által ismert folyamatát, már most abbahagyhatja. Minden tulajdonságunkat örököltük.


A világ legnagyobb klóngyárát építik Kínában

A világ legnagyobb, haszon- és háziállatok ipari klónozására szolgáló gyárát építik Kínában.


Felfedezték a mai európai génkészletet megalapozó negyedik ősi populációt

Az ősi gének kutatói felfedezték a negyedik ősi embercsoportot, mely a mai európai génkészlet kialakításában szerepet játszott.


Inka gyermekáldozat

Inka szertartás szerint feláldozott hétéves kisfiú jégbe fagyva mumifikálódott testének géntérképét készítették el argentin és spanyol tudósok, akik a maradványok mitokondriális DNS-e alapján megállapították, hogy a gyerek a kontinensen őslakos, azóta kihalt népcsoporthoz tartozott.


Újabb Nobel-díjas kutató látogatott Szegedre

Eric Wieschaus személyében újabb Nobel-díjas kutató látogatott pénteken Szegedre, az amerikai genetikus és embriológus a természettudományok iránt érdeklődő középiskolásoknak és egyetemistáknak tartott előadást a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).


Megfosztották doktori címétől a japán őssejtkutatási botrány fő érintettjét

Megfosztotta doktori címétől Obokata Haruko japán tudóst a tokiói Vaszeda Egyetem, annak nyomán, hogy korábban kiderült, hamisak a kutató úttörő jellegűnek tartott őssejtkutatásáról tavaly januárban közzétett tanulmány egyes részei.


Népvándorlás visszafelé 3000 éve

Eurázsiai földművesek vándorolhattak Afrikába 3000 éve - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely egy Etiópiában 4500 éve eltemetett férfi koponyájából kivont ősi DNS elemzésével támasztotta alá a feltevést.


Homo naledi, az ember"unokatestvére"

Eszközhasználó lehetett, két lábon járt, de a fák ágain is biztonsággal mozgott a Homo naledi, az ember távoli, ősi "unokatestvére" - derült ki a tudományos szenzációt jelentő dél-afrikai lelet együttes új elemzéséből, mely a kéz- és lábcsontokkal foglalkozott.


| | | | | | | | 9 | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop