ÚJ

Magasvérnyomás-betegség kezelése

Az esszenciális hipertónia nem gyógyítható meg, de kezelhető, hogy a szövődmények kialakulását megelőzzük. Mivel a magas vérnyomás önmagában nem okoz panaszokat, az orvos a kezelés során megpróbálja elkerülni, hogy a beteg rosszul érezze magát, vagy a kezelés akadályozza mindennapi életét. A gyógyszerek felírása előtt általában megkísérlik az egyéb, gyógyszermentes gyógyítási lehetőségeket


Magasvérnyomás-betegség tünetei

A legtöbb emberben a magas vérnyomás nem okoz panaszokat, annak ellenére, hogy bizonyos tüneteket - így a fejfájást, az orrvérzést, a szédülést, a kipirult arcot és a fáradtságot - sokan, tévesen, a magasvérnyomás-betegségnek tulajdonítanak. A magasvérnyomás-betegségben ezek a tünetek ugyanolyan gyakorisággal fordulnak elő, mint normális vérnyomás esetén.


Vérnyomás szabályozás

A nyomás az artériákban különböző okokból emelkedhet. Először: a szív nagyobb erővel pumpál, így percenként több vért bocsát ki. Második lehetőség, hogy a nagy artériák elveszítik rugalmasságukat és merevvé válnak, ezért nem tudnak kitágulni, amikor a szív a vért az artériákba pumpálja. Így minden egyes szívütés során a normálisnál szűkebb helyen préselődik át a vér, és a nyomás megemelkedik. Ez történik idős emberekben, akikben az artéria fala az érelmeszesedés (arterioszklerózis) miatt megvastagodik és merevvé válik.


Magasvérnyomás-betegség kórjóslata

A kezeletlen magas vérnyomás a szívbetegség (pl. szívelégtelenség vagy szívroham), a veseelégtelenség és a fiatalkorban fellépő gutaütés (sztrók) veszélyét növeli. A magas vérnyomás a gutaütés legjelentősebb rizikófaktora.


Magasvérnyomás-betegség okai

A magas vérnyomás oka a betegek 90%-ában nem ismert. Ezt az állapotot esszenciális vagy elsődleges (primer) hipertóniának nevezik. Az esszenciális hipertónia általában nem egyetlen okra vezethető vissza. A magas vérnyomás valószínűleg a szív és vérerek számos változásának összeadódásából keletkezik.


Magasvérnyomás-betegség: Kórisme

A vérnyomást 5 perc ülő vagy fekvő helyzetet követően kell mérni. A 140/90 Hgmm-es vagy ennél nagyobb értéket magas vérnyomásnak tartják, azonban a diagnózist nem lehet egy mérés alapján megállapítani.


Psziché és vérnyomás

Közismert, hogy a pszichoszociális tényezők befolyásolják a magas vérnyomás kialakulását.


Óvatosan a sóval!

A sós ételek károsságát már sok vizsgálat vette górcső alá. Egy 27 ével ezelötti amerikai kisérlet érdekes, új eredményeket szolgáltatott.


A férfiak nagyobb veszélyben

Az azonos korú nőkkel összehasonlítva a férfiak veszélyeztetettebbek szív és érrendszeri, illetve vesebetegség szempontjából.


Le a vérnyomással

Az utóbbi évtizedekben Nyugat-Európában jelentősen csökkent az agyérbetegségek miatti halálozás. A betegség egyik kiváltó oka a magas vérnyomás. Angol kutatók a glasgow-i egyetemisták vérnyomásérték-változásait vizsgálták meg.


10 | | | | | | | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop