ÚJ

Genetikai oka lehet a hipertóniának

HOUSTON - A genetika és a hipertónia kapcsolatának újabb részleteibe vezet be az a két - egy houstoni és egy framinghami - kutatócsoport által jegyzett tanulmány, amelyben a szakembereknek sikerült azonosítaniuk a magas vérnyomásért felelős gént - de csak a férfiak esetében.


Összefüggés a magas vérnyomás és a vizelési panaszok között

SAN DIEGO -- A magas vérnyomásban szenvedő férfiaknál valószínűbbek a vizelési panaszok, az inger sűrűsége és fájdalmas volta. 314 betegről készül fölmérés során megállapításra került, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknél majdnem kétszeres a kockázata az urológiai problémáknak, mint azoknak, akiknek normális a vérnyomása. A magas bérnyomásosok közül a férfiak 22 %-ának voltak vizelési problémái, szemben a kontrollcsoport 13 %-ával., jelentette nemrégiben az American Urological Association (AUA) éves közgyűlésén dr. Glen McWilliams.


A mobiltelefon és a magas vérnyomás

Előzetes kutatások azt jelzik, hogy bár a mobiltelefon segítségével az elfoglalt üzletemberek állandóan kapcsolatban lehetnek ügyfeleikkel, ugyanakkor kiteszik magukat a magas vérnyomás kockázatának.


Új eredmények egy vérnyomáscsökkentő szerrel

BÉCS - Egy 2 600 betegen végzett kísérlet során a bisoprolol nevű vérnyomáscsökkentő (Merck AG/ jelentős mértékben redukálta a halálozási arányszámot, s ez a kardiológusok szerint egy régebbi gyógyszercsoportnak, a beta-blokkolóknak tudható be.


A magas vérnyomás kezelése megelőzi a dementiát

Eggyel több ok arra, hogy komolyan vegyük a magas vérnyomás kezelését: párizsi kutatók azt tapasztalták, hogy az időskori dementia egyes formái megelőzhetők egy bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel.


Vérnyomáscsökkentő háziállatok?

A kutyák és macskák fontos szerepet játszhatnak a "stresszválasz" enyhítésében, derült ki az American Heart Association tudományos tanácskozásán ismertetett egyik tanulmányból. A vizsgálatban első ízben foglalkoztak tudományos igénnyel azzal, hogy a háziállatok miként csökkenthetik a stresszt.


Sok esetben kezeletlen marad a magas vérnyomás

Bár a hipertóniások 96 százaléka úgy gondolja, hogy állapotuk megfelelő kontroll alatt van, egyharmaduknak mégis magas a vérnyomása, legalábbis ez derült ki az Association of Black Cardiologists (www.abcardio.org) által végzett felmérésből. A társaság az atlantai kardiológiai konferencián ismertette a dokumentumot.


Magasvérnyomás betegség

A vérnyomás mérése során két értéket rögzítenek. A magasabb érték a szív összehúzódásakor, az alacsonyabb a két szívütés közötti elernyedéskor keletkezik. Milyen értékek felett beszélhetünk magas vérnyomásról?


Szárazgőzben

A szaunát az erős ingerek csoportjába sorolják. A még páratartalom nélküli hőlégfürdőbe kerülve a test izzadni kezd, így védekezik a hő ellen. A levegő páratartalma fokozatosan nőni kezd, még rá is tehetünk egy kanállal -mármint a fülkében elhelyezett dézsából egy kanál vizet az izzó lávakőre. Ha a páratartalom eléri az 50-60 %-os mértéket, a test egyre kevésbé hűti magát, s a belső szervi hőmérséklet, az ún. maghőmérséklet megnő. Ez körülbelül tíz perc erejéig növeli a szisztolés vérnyomást, amely általános élénkséget okoz, majd a vérnyomás (kb. 30 hgmm-rel) újra csökkenni kezd. Ekkor jöhet a hideg zuhany vagy mártófürdő, amely az értágulatot újra leszűkíti és a vérnyomást újra megemeli. A műveletet maximum kétszer-háromszor megismételve a szervezet felfrissül és élénkül.


Kánikulában esik a vérnyomás

A nyári meleg nem kedvez az alacsony vérnyomásúaknak: ilyenkor gyakoribb az átmeneti rosszullét, az ájulás. Bár a panaszok hamar elmúlnak, tanácsos szakorvoshoz fordulni. Télen inkább az infarktusos megbetegedés a jellemző. Télen a hideg levegő hatására a - bőr ereihez hasonlóan - az idegvégződésekkel ellátott szíverek is összehúzódnak, ami vérellátási, keringési zavarokat eredményezhet. Akárcsak a nagy hideg, a kánikula is megterheli a szervezetet, különösen a frontok jelentkezésekor - magyarázza Jánosi András, a Szent János Kórház kardiológus professzora. Nincs egységes szabály arra, mely front kellemetlenebb, egyéni érzékenységtől függ, ki reagál rosszul a hideg- vagy a melegfrontokra. A nyári melegben az erek kitágulnak, a szervezet izzadással védekezik a felforrósodás ellen. A túlzott folyadékvesztés azonban veszélyes lehet, mert a vér besűrűsödik, a szervezetben keringő vér mennyisége csökken. A melegben leesik a vérnyomás, ami átmeneti rosszullétet, ájulást okozhat, különösen akkor, ha nem pótoljuk az elvesztett folyadékot. Ha valaki - nagy valószínűséggel vérnyomáscsökkenés miatt - elájul az utcán, a legrosszabb, amit tehetünk vele, hogy megpróbáljuk felállítani. Ilyen esetekben először az öltözéket kell meglazítani, aztán az érintettet fektessük le, a lábát polcoljuk fel, hogy helyreálljon az agy vérellátása. A rosszullét elkerülésére a legjobb módszer a már említett folyadékpótlás, és a könnyű, szellős öltözék. Fontos, hogy kerüljük a zárt, szűk légterű, nem szellőző helyiségeket és a tömeget. A nagy meleg a magas vérnyomásúaknak sem kedvez. Gyakori problémát okoz, hogy a télen jól beállított gyógyszermennyiség nyáron nem megfelelő. A melegben amúgy is esik a vérnyomás, és ezt csak erősíti a vérnyomáscsökkentő készítmény. Nyáron ezért tanácsos gyakrabban felkeresni a családorvost. Semmiképpen nem célravezető, ha a beteg önhatalmúlag csökkenti a gyógyszeradagját. A megfelelő mennyiséget szakorvosnak kell beállítania, az otthoni vérnyomásmérés persze segítségre lehet. Jánosi doktor szerint előfordulhat, hogy valaki "lábon hordja ki az infarktust". De óva int attól, hogy bárki is kihívja maga ellen a sorsot, azaz abban higgyen: minden baj elmúlik magától. Jó néhány haláleset elkerülhető lenne, ha az érintettek - főképpen az ötven éven felüli férfiak - mellkasi fájdalmat, légszomjat érezve - időben orvoshoz fordulnának, vallja a professzor.


| | 12 | |

Web Design & Development Prowebshop