Összefüggés a magas vérnyomás és a vizelési panaszok között

SAN DIEGO -- A magas vérnyomásban szenvedő férfiaknál valószínűbbek a vizelési panaszok, az inger sűrűsége és fájdalmas volta. 314 betegről készül fölmérés során megállapításra került, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknél majdnem kétszeres a kockázata az urológiai problémáknak, mint azoknak, akiknek normális a vérnyomása. A magas bérnyomásosok közül a férfiak 22 %-ának voltak vizelési problémái, szemben a kontrollcsoport 13 %-ával., jelentette nemrégiben az American Urological Association (AUA) éves közgyűlésén dr. Glen McWilliams.


A mobiltelefon és a magas vérnyomás

Előzetes kutatások azt jelzik, hogy bár a mobiltelefon segítségével az elfoglalt üzletemberek állandóan kapcsolatban lehetnek ügyfeleikkel, ugyanakkor kiteszik magukat a magas vérnyomás kockázatának.


Új eredmények egy vérnyomáscsökkentő szerrel

BÉCS - Egy 2 600 betegen végzett kísérlet során a bisoprolol nevű vérnyomáscsökkentő (Merck AG/ jelentős mértékben redukálta a halálozási arányszámot, s ez a kardiológusok szerint egy régebbi gyógyszercsoportnak, a beta-blokkolóknak tudható be.


A magas vérnyomás kezelése megelőzi a dementiát

Eggyel több ok arra, hogy komolyan vegyük a magas vérnyomás kezelését: párizsi kutatók azt tapasztalták, hogy az időskori dementia egyes formái megelőzhetők egy bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel.


Vérnyomáscsökkentő háziállatok?

A kutyák és macskák fontos szerepet játszhatnak a "stresszválasz" enyhítésében, derült ki az American Heart Association tudományos tanácskozásán ismertetett egyik tanulmányból. A vizsgálatban első ízben foglalkoztak tudományos igénnyel azzal, hogy a háziállatok miként csökkenthetik a stresszt.


Sok esetben kezeletlen marad a magas vérnyomás

Bár a hipertóniások 96 százaléka úgy gondolja, hogy állapotuk megfelelő kontroll alatt van, egyharmaduknak mégis magas a vérnyomása, legalábbis ez derült ki az Association of Black Cardiologists (www.abcardio.org) által végzett felmérésből. A társaság az atlantai kardiológiai konferencián ismertette a dokumentumot.


Magasvérnyomás betegség

A vérnyomás mérése során két értéket rögzítenek. A magasabb érték a szív összehúzódásakor, az alacsonyabb a két szívütés közötti elernyedéskor keletkezik. Milyen értékek felett beszélhetünk magas vérnyomásról?


Szárazgőzben

A szaunát az erős ingerek csoportjába sorolják. A még páratartalom nélküli hőlégfürdőbe kerülve a test izzadni kezd, így védekezik a hő ellen. A levegő páratartalma fokozatosan nőni kezd, még rá is tehetünk egy kanállal -mármint a fülkében elhelyezett dézsából egy kanál vizet az izzó lávakőre. Ha a páratartalom eléri az 50-60 %-os mértéket, a test egyre kevésbé hűti magát, s a belső szervi hőmérséklet, az ún. maghőmérséklet megnő. Ez körülbelül tíz perc erejéig növeli a szisztolés vérnyomást, amely általános élénkséget okoz, majd a vérnyomás (kb. 30 hgmm-rel) újra csökkenni kezd. Ekkor jöhet a hideg zuhany vagy mártófürdő, amely az értágulatot újra leszűkíti és a vérnyomást újra megemeli. A műveletet maximum kétszer-háromszor megismételve a szervezet felfrissül és élénkül.


Kánikulában esik a vérnyomás

A nyári meleg nem kedvez az alacsony vérnyomásúaknak: ilyenkor gyakoribb az átmeneti rosszullét, az ájulás. Bár a panaszok hamar elmúlnak, tanácsos szakorvoshoz fordulni. Télen inkább az infarktusos megbetegedés a jellemző. Télen a hideg levegő hatására a - bőr ereihez hasonlóan - az idegvégződésekkel ellátott szíverek is összehúzódnak, ami vérellátási, keringési zavarokat eredményezhet. Akárcsak a nagy hideg, a kánikula is megterheli a szervezetet, különösen a frontok jelentkezésekor - magyarázza Jánosi András, a Szent János Kórház kardiológus professzora. Nincs egységes szabály arra, mely front kellemetlenebb, egyéni érzékenységtől függ, ki reagál rosszul a hideg- vagy a melegfrontokra. A nyári melegben az erek kitágulnak, a szervezet izzadással védekezik a felforrósodás ellen. A túlzott folyadékvesztés azonban veszélyes lehet, mert a vér besűrűsödik, a szervezetben keringő vér mennyisége csökken. A melegben leesik a vérnyomás, ami átmeneti rosszullétet, ájulást okozhat, különösen akkor, ha nem pótoljuk az elvesztett folyadékot. Ha valaki - nagy valószínűséggel vérnyomáscsökkenés miatt - elájul az utcán, a legrosszabb, amit tehetünk vele, hogy megpróbáljuk felállítani. Ilyen esetekben először az öltözéket kell meglazítani, aztán az érintettet fektessük le, a lábát polcoljuk fel, hogy helyreálljon az agy vérellátása. A rosszullét elkerülésére a legjobb módszer a már említett folyadékpótlás, és a könnyű, szellős öltözék. Fontos, hogy kerüljük a zárt, szűk légterű, nem szellőző helyiségeket és a tömeget. A nagy meleg a magas vérnyomásúaknak sem kedvez. Gyakori problémát okoz, hogy a télen jól beállított gyógyszermennyiség nyáron nem megfelelő. A melegben amúgy is esik a vérnyomás, és ezt csak erősíti a vérnyomáscsökkentő készítmény. Nyáron ezért tanácsos gyakrabban felkeresni a családorvost. Semmiképpen nem célravezető, ha a beteg önhatalmúlag csökkenti a gyógyszeradagját. A megfelelő mennyiséget szakorvosnak kell beállítania, az otthoni vérnyomásmérés persze segítségre lehet. Jánosi doktor szerint előfordulhat, hogy valaki "lábon hordja ki az infarktust". De óva int attól, hogy bárki is kihívja maga ellen a sorsot, azaz abban higgyen: minden baj elmúlik magától. Jó néhány haláleset elkerülhető lenne, ha az érintettek - főképpen az ötven éven felüli férfiak - mellkasi fájdalmat, légszomjat érezve - időben orvoshoz fordulnának, vallja a professzor.


Apró újszülött, magas vérnyomás

A kis születési súly és az alacsony testmagasság összefüggésben állhat a felnőttkori magas vérnyomással, mutattak rá angol kutatók, akik 1352 angol család adatait elemezték. Az első adatgyűjtés 1937 és 1939 között történt, amikor a gyerekek 5 és 8 év közöttiek voltak. A következő adatfelvételre évtizedekkel később került sor, és a vizsgálat eredményeit most tették közzé az orvosok. A kutatók rögzítették a testmagasságot, a vérnyomást, az étrendet és az életvitel jellemzőit. Az időskori adatgyűjtéskor a vérnyomás kóros eltéréseinek felderítésére a vérnyomás monitorozását is elvégezték. A szisztolés vérnyomás és a pulzus hányadosa azoknál volt a legmagasabb, akik gyermekként a legalacsonyabb növésűekhez tartoztak. Az eredmények szerint az alacsony felnőtteknek nagyobb valószínűséggel magasabb a vérnyomása, amely a gyermekkori stresszel magyarázható. A pubertás előtti növekedés mértéke ugyanis összefügg a stresszre adott válaszreakciókkal és a vérnyomás-szabályozás mechanizmusával. Az állandó gyermekkori stressz sérülékenyebbé teszi a gyermeket és más fontos rizikótényezők mellett, szintén fokozza a magas vérnyomás kialakulásának lehetőségét, foglalták össze eredményeiket az angliai kutatók. Az alacsony születési súly és a felnőttkorban kialakuló magas vérnyomás kapcsolatáról magyar vizsgálatok is folynak dr. Tulassay Tivadar professzor vezetésével - mondta dr. Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem I. Gyermekgyógyászati Klinikájának tanársegéde, a kutatócsoport tagja. A jelenségre először Barker mutatott rá 1993-ban. A Barkerhipotézis szerint kis születési súly mellett nagyobb valószínűséggel fordul elő szív- és érrendszeri betegség, valamint II. típusú cukorbetegség. A magyar vizsgálatban száz kis súlyú újszülött és koraszülött vesz részt, akiket felnőtt korukig követnek. A cél annak feltárása, hogy a méhen belüli rossz táplálékellátás miatt kialakuló alacsony születési súly, és a koraszülöttség milyen úton válthat ki évtizedekkel később, a kontrollcsoporthoz képest négyszer gyakrabban magas vérnyomást. A méhen belül rosszul táplált újszülöttek végleges testmagassága is alacsonyabb, mint a normál súllyal született társaiké. Az összefüggések feltárása rendkívül lényeges, mert a hazai statisztikai adatok szerint nagyon magas a koraszülések száma, valamint a szív- és érrendszeri halálozás, tette hozzá a gyermekgyógyász. A népbetegségnek számító szív- és érrendszeri betegségek megelőzését ezek szerint már méhen belül meg kell kezdeni, amelynek része lehet a koraszülés és a magzat táplálékellátási zavarainak kiküszöbölése. Az alacsony születési súllyal világra jött gyerekek helyes életvitelre, rendszeres testmozgásra és egészséges táplálkozásra nevelése további lehetőség a megelőzés terén. A hazai kutatás első eredményeit hamarosan nyilvánosságra hozzák. Dr. Lázár Anikó


| | 12 | |

Web Design & Development Prowebshop