ÚJ

Magas vérnyomás és cukorbetegség

Magas vérnyomásról (hipertónia), akkor beszélünk, az egészségügyi világszervezet (WHO) némileg önkényes meghatározása alapján, ha a vérnyomás három különböző alkalommal, nyugalomban eléri vagy meghaladja a 140/90 Hgmm-t. A felnőttkorban kezdődő (2. típusú) cukorbetegség rendszerint zsíranyagcsere-zavarral és elhízással társul, az ilyen cukorbetegeknek minimum fele hipertóniás.


A horkolás és a magas vérnyomás

Az alvási apnoe közismert betegség: az illető (tipikusan idősebb férfi) általában erősen horkol, és utána hosszú ideig nem vesz levegőt.


Diétával a magas vérnyomás ellen

Egy amerikai vizsgálat 400 résztvevője vagy a "hagyományos" amerikai étkeket, vagy egy zöldségben-gyümölcsben gazdag menüt fogyasztott 30 napon át.


Ha reggel, akkor orrvérzés?

Szervezetünk rengeteg paramétere mutat napi ingadozást: pl. a hormonok szintje, a vérnyomás, és ritmicitást mutat sok betegség megjelenése is (pl. infarktus, agyvérzés, stb.)


Magas vérnyomás: tények és talányok

A vérnyomás tulajdonképpen az a nyomásérték higanymilliméterben (Hgmm) megadva, amely az artériás (verőeres) rendszerben mérhető. A vérnyomást konvencionálisan két értékkel lehet meghatározni: az első, vagy szisztolés és a második, vagy diasztolés értékkel. A szisztolé a szív összehúzódási szakasza, a diasztolé pedig a szívciklusnak az a része, amikor a szívizom elernyed. A szisztolés nyomás tehát az artériákban a szisztolé ideje alatt mért vérnyomás-értékeket jelenti, míg a diasztolés nyomás a diasztolé alatt mérhető értékeket jelzi.


A magas vérnyomás az agyunkra megy

Hetven év fölötti egyébként egészséges kezeletlen magas vérnyomásos betegek szellemi teljesítményét hasonlították össze normál vérnyomásúakkal.


A zsírpárnák és a vérnyomás

Úgy tűnik, mintha az év végi ünnepek előtti és utáni napokban egyes orvosi szaklapok időzített támadást indítottak volna a zsírpárnák ellen. Legalábbis tavaly decemberben a világ egyik legrangosabb orvosi szaklapjában, a The New England Journal of Medicine-ben megjelent egy tanulmány, amelyből kiderül, hogy a 2,3 kg-ot taksáló széles körű vélekedéssel szemben az amerikaiak átlagos súlygyarapodása az ünnepek alatt csak mintegy 370 gramm. Igen ám, de ez a súlyfelesleg azután az esetek többségében le sem megy a következő év végéig, sőt több mint fél kilogrammra egészül ki. Az Annals of Internal Medicine című, szintén elismert belgyógyászati szaklap ugyanakkor január 2-án olyan vizsgálati eredményeket közölt, amelyek szerint a csekély mértékű, 3 évig tartó folyamatos fogyás a felső határérték körül mozgó, de még egészségesnek tekintett vérnyomást is biztonságosabb szintre süllyeszti, illetve csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának esélyét. Régóta tudjuk, hogy a magas vérnyomás fokozza a szívrohamok és a szélütés kockázatát, és azt is, hogy a túlsúly hajlamosít a magas vérnyomásra. Az sem újdonság, hogy a súlyfelesleggel rendelkező, magas vérnyomásos emberek fogyása vérnyomáscsökkentő hatású. Az azonban nem ilyen világos, hogy a fogyás vajon csökkenti-e a túlsúlyos személyek vérnyomását hosszabb távon, ha az a még éppen elfogadhatónak tekintett, 140/90 Hgmm-hez (higanymilliméterhez) közelít. Ennek azért van jelentősége, mert ha egy kis fogyás is elég a még egészségesnek tekinthető, de enyhe aggodalomra már okot adó vérnyomás biztonságos tartományba való terelésére, akkor sok esetben egyszerű módon meg lehetne előzni vagy el lehetne odázni a később valóban magassá váló vérnyomás kialakulását. Mindezt ráadásul akkor, amikor az ideális 120/80 Hgmm-nél ugyan magasabb, de még nem kimondottan kóros vérnyomás hosszabb távon már fokozhatja a szív- és érrendszeri betegségek és a szélütés kockázatát. Ezenkívül, ilyen határesetekben az orvosok általában még nem szoktak vérnyomáscsökkentőt rendelni. Most, az Annals of Internal Medicine hasábjain egy népes kutatógárda befoltozta a tudásunkon tátongó lyukat. Csaknem 1200 középkorú, ideális súlyánál 10-65 százalékkal nehezebb felnőtt részvételével végzett, 3 éves vizsgálatukban kimutatták, hogy az első fél év alatt átlagban 4,4 kg-ot fogyó, de 3 év múltán ebből 4,2 kg-ot visszahízók vérnyomása is mindvégig alacsonyabb volt, mint azoké, akiket pusztán összehasonlítási alapként vettek be a vizsgálatba, ezért nem fogyasztottak le. Persze, azok vérnyomása csökkent a leginkább (7/5 Hgmm-rel), akiknél a harmadik év végeztével csaknem 9 kilogrammal mutatott kevesebbet a mérleg, de azoké is alacsonyabb maradt az öszszehasonlító csoporthoz képest, akik az első hónapokban lefogytak, de a fogyás előtti testtömegüket később legnagyobbrészt visszahízták. A fogyás tehát nemcsak a már kialakult magas vérnyomás csökkentésére, hanem kifejlődésének megakadályozására is ajánlható, legfőképpen fiatalabb életkorban.


A téli hideg fölviheti a vékony testalkatú emberek vérnyomását

Izraeli kutatók jelentése szerint a téli hideg a sovány alkatúaknál vérnyomás-emelkedéshez vezethet, mert a testük melegen akarja tartani őket.


A kálium csökkenti a magas vérnyomást

Évek óta gyanítják a kutatók, hogy a kálium csökkenti a magas vérnyomást. Most egy új tanulmány bizonyítja, hogy a fokozott káliumbevitel hozzáadható a magasvérnyomás betegség megelőzési lehetőségeihez.


Új irányelvek a magasvérnyomás kezelésében

"Ha vérnyomásod gyakran 140/90 felett van, kérdezd meg kezelőorvosodat, hogy ennek mi a az oka, és hogy mit lehet tenni ellene.", mondta Edward Rocella, a National Heart, Lung and Blood Institute, Bethesda, Md., magasvérnyomás nevelési programjának igazgatója.


| | | |
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop