ÚJ

A helyes otthoni vérnyomásmérés

A házi vérnyomásmérők elterjedésével egyszerűsödött a magas vérnyomás kezelésének beállítása, ugyanakkor felesleges aggodalmak és tévhitek forrása is lehet.


Az alacsony szénhidráttartalmú diéta csökkenti a vérnyomást is

Azoknak a magas vérnyomással élő embereknek, akik testsúlyukat csökkenteni szeretnék, az alacsony szénhidráttartalmú diétát ajánlja egy most közzétett amerikai tanulmány.


A fehérköpeny-vérnyomás

A legújabb adatok szerint minden hatodik felnőttnél kimutatható az úgynevezett fehérköpeny-hipertónia: a vérnyomásuk magas, ha az orvos méri, de máskor normális. Minden tizedik embernél továbbá „maszkolt” hipertónia áll fenn, vagyis az orvosnál mért vérnyomás normális, de a mindennapi életben vannak magas értékek is. Sokan úgy gondolják, hogy ez a két állapot növeli a valódi magasvérnyomás-betegség kockázatát, azonban vannak ezzel ellentétes adatok is.


Az otthoni vérnyomásmérés jelentősége

Amerikai szakemberek azt javasolják, hogy a magasvérnyomásos betegek rutinszerűen mérjék otthon a vérnyomásukat. Kardiológiai szakembereket tömörítő három neves szervezet egy közösen szerkesztett ajánlásban foglalt állást az otthoni vérnyomás-monitorozás mellett.


A zene és a vérnyomás

Már napi fél óra zenehallgatás is jelentősen csökkenti a vérnyomást, tudható meg egy olasz kutatók által elvégzett vizsgálatból.


Sokan szembe szálltak a "néma gyilkossal"

2008. május 17-én a Magyar Hypertonia Társaság is csatlakozott a Hipertónia Világszervezet felhívásához, és a főváros 7 legforgalmasabb helyszínén rendeztek ingyenes szív- és érrendszeri méréseket. A nagy meleg ellenére több mint ötezren voltak kíváncsiak ezen a napon a vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinszint értékeikre. Az érdeklődők között volt olyan, aki a mindennapokban is rendszeresen ellenőrzi szív- és érrendszeri mutatóit, mások most mérették meg először az értékeiket, és akadt olyan is, aki az unokájával vagy a gyermekeivel érkezett a rendezvényre.


A cukorbetegek vérnyomás beállítását megkönnyíti, ha az orvos és a beteg együttműködik.

Amerikai szakemberek kimutatták, hogy a beteg-orvos közti kommunikáció elősegíti, hogy több cukorbetegek érje el az ajánlott célvérnyomást.


Az „újfajta” vérnyomáscsökkentők nem jobbak a metabolikus szindrómában

Egy nagyszabású klinikai vizsgálat legfrissebb eredményei szerint nem ajánlatos, hogy elhízott, cukorbeteg, magas vérzsírszintű (ún. metabolikus szindrómában szenvedő) magasvérnyomás-betegek az újabb vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedjék, helyettük a klasszikus vízhajtók adását támogatják az eredmények. A megfigyelés leginkább a metabolikus szindrómában szenvedő afro-amerikai férfiak esetében igaz.


A gyermekkori magasvérnyomás-betegséget ritkábban ismerik fel.

A gyermekkori elhízás egyre gyakoribb előfordulásával („elhízás járvány”) párhuzamosan nő a gyermekkori magasvérnyomás-betegség előfordulása is. A kórismézés gyermekkorban bonyolult, mert a normális és kóros vérnyomásértékek kor, nem és magasság szerint különböznek, megjegyzésük nehézkes.


A magas vérnyomás újfajta kezelése

A kutatók már több mint negyven éve sejtik, hogy kell lennie egy természetes hormonnak, amely veszélytelenül eltávolítja a szervezetből a nátriumot, és így hatékonyabb és biztonságosabb kezelést nyújt a magas vérnyomásra.


| | | | | | 7 | | | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop