ÚJ

A vérnyomás szabályozása implantátummal

Európában már öt éve folynak állatkísérletek, és Németországban, valamint Svájcban embereken is kipróbáltak egy új eszközt, mely elemmel működő generátor. A kulcscsont alá ültetve stimulálja a nyaki verőér idegeit, melyek a vérnyomás szabályozásában játszanak szerepet.


Zajártalom és magas vérnyomás

Korábbi kutatásokból már ismeretes, hogy ha valaki a munkahelyén hosszú időn át nagy zajnak van kitéve, megnő a magas vérnyomás kockázata, de újabb kutatások bebizonyították, hogy a szívinfarktusé is.


Veseeredetű magas vérnyomás

A magas vérnyomás „settenkedve” alakul ki. Mivel hosszú távon növeli a stroke, a kóros értágulat, a szívbetegségek, valamint a vesekárosodás veszélyét, ezt a betegséget is nyomon kell követni, illetve kezelni kell! Ennek mikéntjéről dr. Puhl Mária radiológust kérdeztük.


Feszülő erek (2.) - Gyógyszerek és módszerek…

Ellentétben sok akut és néhány krónikus megbetegedéssel, a magas vérnyomás ritkán jelentkezik önmagában. Kevés panasszal jár, és rendszerint más betegségekkel együtt fordul elő. A betegségkombinációk nem esetlegesen alakulnak ki, önálló szindrómákkal vagy kórképekkel rendelkeznek, amelyek között okozati összefüggések vannak.


Feszülő erek (1.) - A magas vérnyomás és szövődményei

Ellentétben a sok akut és néhány krónikus megbetegedéssel, a magas vérnyomás ritkán jelentkezik önmagában. Kevés panasszal jár, és rendszerint más betegségekkel együtt fordul elő. A betegségkombinációk nem esetlegesen alakulnak ki – önálló szindrómákkal vagy kórképekkel rendelkeznek, amelyek között okozati összefüggések vannak.


Só-stop

Nagy-Britanniában nagyszabású kampány indult a sófogyasztás visszaszorítására, hogy a súlyos egészségi problémák kialakulásában szerepet játszó magas vérnyomás kockázatát csökkenteni lehessen.


A géntérkép segítségével testre szabható a magas vérnyomás kezelése

A magas vérnyomást okozó gének meghatározhatják, mely vérnyomáscsökkentők a legalkalmasabbak egyes betegeknek.


Mérd magad a vérnyomásodat!

A bristoli egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, milyen eredményekkel jár a „csináld magad” mozgalomhoz hasonló módon történő vérnyomás-ellenőrzés.


Túlnyomás az erekben - A magas vérnyomás és kezelése

A stressz és az egészségtelen életmód miatt egyre több fiatalnál jelentkezik kiugró vagy ingadozó vérnyomás - nem kell tehát eltelnie 50-60 évnek ahhoz, hogy vérnyomáscsökkentők szedésére szoruljon valaki. Elég keményen hangzik, ha valakit már 30-40 éves korában életfogytig tartó gyógyszerszedésre "ítél" az orvos. Vajon van-e más út is, tehetünk-e valamit azért, hogy ne szoruljunk mindenképp gyógyszerszedésre?


A magasvérnyomás-betegség (hipertónia)

A vérkeringést a bal kamra összehúzódása során a rugalmas érrendszerben létrehozott folyadéknyomás tartja fenn. Ez a nyomás az összehúzódást (melyet latin kifejezéssel kamraszisztolénak nevezünk) követően a legmagasabb, ez a szisztolés nyomás. A kamra elernyedésekor mért nyomás a diasztolés vérnyomás.


| | | | | | | | 9 | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop