2008. 03. 06
Brit tudósok azonosítottak hét géncsoportot, amelyek valószínűleg a cöliákia (lisztérzékenységre, glutén-allergiára) való hajlamot okozzák.
2007. 07. 24
Ha a gyermeke laktózérzékenységben szenved, valószínűleg nem ad neki sem tejet, sem tejterméket. Nem biztos, hogy ez a legjobb taktika, mondják amerikai szakemberek. Az amerikai gyermekorvosok társasága felhívja a szülőket, hogy ne adják fel a reményt, és kínálják meg a gyereket valamilyen tejtermékkel.
2006. 11. 13
A tej ősi tápláléka az emberiségnek; az anyatej világrajövetelünk után első táplálékunk, a kecske- és juhtej a hegyi népek számára nélkülözhetetlen élelmiszer. Nálunk a hetvenes években kampány indult a tehéntejfogyasztás fellendítése érdekében, de a szlogen, mely szerint: „A tej élet, erő, egészség”, mára - egyes hírek tükrében - érvényét vesztheti...
2006. 03. 22
Az Egyesült Államok szakmai szervezetei több mint tízéves kutatómunkán alapuló irányelveket adtak ki a gyakorló orvosok számára az ételallergiák diagnosztikai értékeléséről és kezeléséről.
2005. 09. 30
Felmérések szerint minden ötödik felnőtt túlérzékeny valamilyen élelmiszerre, mégis csak kevesen tudják, hogy egészségügyi panaszaikat az elfogyasztott élelmiszerek okozzák...
2004. 08. 31
A cöliákia az emésztőrendszer, egészen pontosan a vékonybél betegsége. Tulajdonképpen olyan immunreakció, ami lisztérzékenységként nyilvánul meg.
2002. 06. 04
Az ételallergia egy bizonyos étel által kiváltott allergiás válasz. A sokkal gyakoribb ételintolerancia az étel elfogyasztása után jelentkező nem allergiás, hanem más nemkívánatos hatást jelöl.
2002. 05. 01
Előző számunkban áttekintettük, hogy az allergiához hasonló túlérzékenységi panaszok minek köszönhetők, hogyan jönnek létre, s mi provokálja őket. Most elsősorban a megoldáshoz keressük az utat.
2001. 04. 29
Az USA élelmezési hivatala szigorítani tervezi az élelmiszerek alkotórészeinek feltüntetését, az allergiás reakciók elkerülése céljából. Az évi 30000 allergiás sürgősségi eset felét mogyoróallergia okozza, a gyermekek 8%-a érzékeny mogyoróra.
2001. 01. 01
A lakosság jelentős része szenved hisztamintúlérzékenységben, ám legtöbben nem tudják, mi a bajuk. Sokszor elég egy kis darab csokoládé, egy korty bor, egy kis sajt vagy zöldség, s már jön is a fejfájás, a hasmenés, a viszketés és még sok-sok kínzó tünet. Lássuk, hogyan is lehet megbirkózni a kellemetlen állapottal.
Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!
Magunkról
Adatvédelem
Kapcsolat
Web Design & Development Prowebshop